Valuno Group (fd. Quickbit)
Valuno får ansökan från FI avslagen – meddelar marknaden dagen efter
Trots det väntade bolaget tills sent på fredagseftermiddagen med att meddela marknaden.
Bolagets pressmeddelande skickades ut efter att Afv kontaktat Valunos VD.
Aktien rasar.

Valuno Group har fått avslag av Finansinspektionen på sin ansökan om att bli en auktoriserad leverantör av kryptotillgångar, en så kallade MiCa-ansökan.
Afv har tidigare avslöjat att Valunos (fd Quickbit) ena dotterbolag fick sin registrering återkallad i Gibraltar förra året efter att tillsynsmyndigheter upptäckt att bolaget överträtt den gibraltiska lagstiftningen.
Reträtten från Gibraltar ledde till att Valuno tappade stora delar av sin omsättning. Ändå var informationen till aktieägarna om vad som hände i Gibraltar sparsmakad från bolagets sida.
Finansinspektionens beslut att avslå bolagets MiCa-ansökan är i stora delar belagda med sekretess. Men det går att utläsa att FI lyfter fram händelserna i Gibraltar som bakgrund till sin bedömning.
“Finansinspektionen kan även konstatera att det bolag som ursprungligen bedrev den operativa verksamheten åt moderbolaget fick sin registrering för detta återkallat så sent som 2024 av tillsynsmyndigheten på Gibraltar med anledning av överträdelser av det nationella penningtvättsregelverket”, skriver FI.
Och längre ned i dokumentet:
“Finansinspektionen kan alltså konstatera att QB Europe är en del av en koncern som under en längre tid har haft problem med att leva upp till de krav som penningtvättsregelverket, oaktat jurisdiktion, ställer.”
Meddelade marknaden dagen efter
När Valuno publicerade sin Q3-rapport för det brutna räkenskapsåret 2024/25 skrev bolagsledningen att en av kvartalets “absoluta höjdpunkter” var inlämnandet av deras MiCa-ansökan.
“När licensen väl är på plats kommer vi kunna erbjuda våra tjänster direkt till konsumenter och företag i hela EU – ett stort steg framåt”, uppgav bolaget.
Avslaget på ansökan var Valuno tillhanda redan under torsdagen. Men sent in på fredagseftermiddagen hade Valuno ännu inte meddelat marknaden om bakslaget.
Först efter att Afv skickat ett mejl till Valunos VD Daniel Sonesson om den avslagna ansökan, och varför den inte kommunicerats, skickade bolaget ut ett pressmeddelande.
I pressmeddelandet framgår att bolaget nu ska utvärdera Finansinspektionens besked och analysera möjliga vägar framåt. Bland annat alternativet att förlägga den tillståndspliktiga verksamheten till ett annat EU-land.
Aktien har rasat på beskedet och är ner över 30%.
Kopplingarna till Intergiro
En av Valunos partners har varit nätbanken Intergiro som försett Valunos kunder med EUR-konto och kort. Redan i september förra året kunde Afv berätta att Intergiros arbete mot penningtvätt hade allvarliga brister, enligt en preliminär bedömning av FI.
Trots det valde Valuno att fortsätta använda Intergiros tjänster.
Först efter att banken kopplades samman med penningtvätt, via en granskning i SVT:s Uppdrag Granskning, valde Valuno att pausa samarbetet.
Intergiro har nu fått sina tillstånd indragna av Finansinspektionen och är under avveckling. Det har haft effekter på Valunos kunder som inte längre har tillgång till samma utbud av tjänster som tidigare.
Finansinspektionen bedriver även en undersökning om ett av dotterbolagen inom Valuno Group följer penningtvättsreglerna.
Afv har sökt Valuno Groups VD Daniel Sonesson för en kommentar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.