Börsen upp vid lunch

Stockholmsbörsen handlades i en något avvaktande tendens på måndagen men var marginellt högre vid lunchtid och steg därmed för sjunde handelsdagen i rad.

Klockan 12.30 var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 999,7. Tidigare under måndagen handlades indexet över 1.000-nivån för första gången sedan juni 2008. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder konor.

VolvoB ökade 1,3 procent till 66:85 kronor,SSABA var 1,4 procent upp till 126:70 kronor ochAtlas CopcoA steg 1,0 procent till 107:80 kronor.

Bakom det något bättre risksentimentet låg uppgångar i USA och Asien samt förhoppningar om ett räddningspaket för Grekland sedan Frankrikes president Nicolas Sarkozy i helgen sagt att euroländerna står beredda att hjälpa landet om det skulle visa sig nödvändigt.

Astrazenecatappade 1,7 procent till 317:50 kronor efter att ha meddelat att cancerpreparatet Recentin inte uppnått det primära effektmåttet vid metastaserad kolorektal cancer i studien HORIZON III.

Bank of America Merrill Lynch bedömer att en registreringsansökan för huvudindikationen är högst osannolik mot bakgrund av dagens besked. Investmentbanken beräknade att cancerpreparatet skulle nå en riskjusterad försäljning om 350 miljoner dollar 2015, cirka 1,5 procent av Astrazenecas förmodade totalförsäljning.

Alfa Lavalsteg 0,7 procent till 107:30 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för Alfa Laval till 129 kronor från tidigare 112 kronor och upprepat rekommendationen neutral. Bakom riktkurshöjningen ligger att Goldman Sachs reviderat upp sina estimat för att reflektera resultatet för 2009.

I banksektorn var det en mer blandad utveckling.SHBA avancerade 0,4 procent till 205:40 kronor,SEBA steg 0,1 procent till 45:86 kronor medanNordeatappade 0,3 procent till 74:65 kronor. Statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visade att antalet företagskonkurser uppgick till 478 i februari, vilket innebär en minskning med 21 procent jämfört med samma månad 2009.

Dunihandlades upp 2,6 procent till 60:25 kronor efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Kombinationen stabilitet, hög direktavkastning och låg värdering gör duk- och servettillverkaren Duni till en aptitlig anrättning, enligt tidningen.

Läs köprekommendationen av Duni här!

Transcom WorldwideB föll 9,1 procent till 34 kronor sedan bolaget reviderat bokslutet för 2009 efter att felaktig redovisning för regionen North America & Asia Pacific uppdagats. Resultatet för det fjärde kvartalet och för helåret 2009 har korrigerat med ökade kostnader om 2,3 miljoner euro.

Notebackade 1,7 procent till 17:50 kronor efter att bolaget aviserat en garanterad nyemission om cirka 87 miljoner kronor.

SoftronicB steg 5,4 procent till 7:75 kronor,PooliaB ökade 5,0 procent till 42 kronor ochSwedolB var 5,9 procent upp till 43 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Börsveckan.

Läs köprekarna från Börsveckan här!

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med mindre förändringar i eftermiddag. HP backade i den tyska handeln efter att bolaget sänkt sin resultatprognos till följd av utfallet från en rättsprocess kring Electronic Data Systems, som HP förvärvade 2008.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.