Börsens balansakt

Rätt balans mellan världskriser och den stigande Europa--konjunkturen kan ge positiv börsutveckling.

Västvärldens börser har anslutit sig till de breda börsnedgångarsom redan tidigare i år har skakat Asien och Ryssland. Sedantoppnoteringen i juli har Stockholmsbörsen fallit med 20 procent.Trots att Europakonjunkturen i grunden ser stark ut, och därmedborde kunna ge börsföretagen fortsatt starka vinster, så tyngsbörserna av orosmoln från andra delar av världen. TillAsienkrisen, som i över ett år har givit börsen en massafrågetecken, har den senaste månaden fogats nervositeten överett totalhavererat Ryssland, en möjlig kris i Latinamerika samtnära nog kollapsade råvarupriser. Visserligen påverkas inte desvenska börsföretagen direkt av de nya problemen. Men de bidrartill att höja aktiemarknadens riskpremie.

KRÄVER HÖGRE AVKASTNINGFör att investerare alls skall befatta sig med oroligaaktiebörser så vill de nu ha en högre avkastning än tidigare,vilket generellt pressar ned värdet på aktier. Istället är detfortfarande Asien som är det verkliga osäkerhetsmomentet för desvenska börsvinsterna, den andra viktiga parametern för attvärdera börsen.Och det hotet är varken större eller mindre idagjämfört med tidigare i år.

Inte minst syns detta i Affärsvärldens vinstprognoser, som förbörsen som helhet knappt har justerats alls sedan i slutet avjuni, alltså innan företagen hade presenterat sinahalvårsresultat. I år tror Affärsvärlden att de samladebörsvinsterna för svenska börsföretag (exklusive utländska bolagsom Nokia och Norsk Hydro) uppgår till 167 miljarder, alltså 31procent högre än 1997. 31 procents vinstlyft kan i mångas ögonfortfarande se högt ut, men beror på de engångsnedskrivningarsom många bolag gjorde i slutet av förra året. Men de förväntadevinsterna för helåret 1998 är alltså i de flesta fall oberördaav sommarens rapporter och finansiella oro.

ASIEN GER INGEN EFFEKT ÄNNUAtt halvårsresultaten inte givit några nya signaler omAsienkrisen har även bekräftats när de största europeiskabörsföretagen har redovisat sina halvårsresultat. De har intebjudit på några obehagliga överraskningar, utan de flesta bolagvisade starka halvårsvinster som var helt i linje medaktiemarknadens förväntningar.En intressant vändning kan iställetkombinationen av Europakonjunktur och kriser få. I ett gynnsamtläge skulle denna kunna förbyta den nuvarande börsoron till enuppåtgående börs! Det gäller åtminstone de europeiska börsernaoch för vissa börsbolag. För även om aktiemarknaderna knappastinte mår bra av en osäker världsekonomi så kan dagens turbulensge upphov till fortsatt låga räntor, eftersom ingen centralbankvågar höja sina styrräntor. Och detta är, tillsammans med starkeuropeisk efterfrågan, idealiska förutsättningar för debörsföretag som riktar sig speciellt till Europa.

Dessutom har de senaste veckornas börsturbulens fört med sig attsomliga aktier har fått oförtjänt mycket stryk. Trots att defortfarande har mycket goda förutsättningar att visa sammavinster som väntades i början av året så har aktiernaurskillningslöst sålts av nervösa placerare tillsammans medexempelvis Asien-känsliga aktier.

TID ATT KÖPADetta kan alltså vara tidpunkten för att köpa, vilket ocksåflera investerare gör. Veckans börskommentar (se sid. 102) gören noggrannare genomgång över vilka svenska aktier som nu ärköpvärda. Bland möjliga kursvinnare finns framför allt börsbolaginom tjänstesektorn. De stöds av en fortsatt hög efterfrågan iSverige och i resten av Europa. Dessutom finns det också fleratillväxtbolag som har rasat oförtjänt mycket i kurs under densenaste månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder