Bostadspriserna stiger

Bostadsrättspriserna i riket som helhet var oförändrade i april jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1 procent.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 1 procent samtidigt som villapriserna stigit 1 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För april innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för februari-april jämförs med motsvarande viktade medelvärde för januari-mars. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med november-januari.

Svensk Mäklarstatistik noterar att årstakten för såväl villa- som bostadsrättspriser steg i april och att det nu inte längre finns något område där priserna på bostadsrätter sjunker i årstakt. Malmö sticker fortsatt ut med störst prisuppgångar.

“Antalet affärer ligger på en fortsatt stabil hög nivå. Sett till årets fyra första månader har det sålts över 50.000 BR och villor, där speciellt villa-antalet ligger 2-3% över de senaste årens volymer. På årsbasis ökar nu priserna i alla redovisade områden förutom Stor-Stockholm där den är oförändrad”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att bostadsmarknaden är stabil just nu och att stjärnorna står rätt på bostadshimlen.

“Den lite lätt inbromsande ekonomin skjuter räntehöjningar på framtiden, samtidigt som konjunkturen fortfarande är stark och hushållen blir mer och mer positiva till sin egen ekonomi på ett sätt som stärker efterfrågan på bostäder. Att bostadslånen ökar mindre än tidigare minskar dessutom risken för politiska utspel som oroar bostadsmarknaden”, säger han.

 

BOSTADSRÄTTER 1 MÅN 3 MÅN 12 MÅN MEDELPRIS (KR/KVM)
Riket ± 0% + 1% + 1% 36 941
Centrala Stockholm ± 0% ± 0% + 1% 87 294
Stor-Stockholm ± 0% + 1% ± 0% 54 550
Centrala Göteborg + 2% ± 0% + 2% 60 921
Stor-Göteborg + 1% ± 0% + 1% 43 604
Centrala Malmö ± 0% + 2% + 7% 31 201
Stor-Malmö ± 0% + 2% + 6% 28 636

 

VILLOR 1 MÅN 3 MÅN 12 MÅN MEDELPRIS
Riket + 1% + 3% + 1% 3 238 000
Stor-Stockholm + 2% + 3% ± 0% 5 579 000
Stor-Göteborg ± 0% + 2% + 2% 4 582 000
Stor-Malmö + 1% + 5% + 5% 4 148 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här