Afv-portföljen: Ökar i rapportförlorare efter stiljte i april

Index stod nästan stilla under april, liksom portföljen. Under ytan rör det på sig desto mer. Vi ökar i en rapportförlorare.
Afv-portföljen: Ökar i rapportförlorare efter stiljte i april - Afv-portföljen
AFV-portföljen

Med nöd och näppe lyckades börsen ge marginellt positiv avkastning (+0,2%) under april vilket innebär tre månader i rad med svarta siffror. Det var Q1-rapporter i fokus och de har generellt sett varit ganska starka. Särskilt från industrisektorn där hoppet lever om en stark avslutning på året och bättre tider.

Banker och räntekänsliga aktier hade lite svårare att övertyga. Detta trots att utsikterna för räntesänkningar ljusnade, i alla fall i Europa och Sverige. USA är möjligen en annan historia och deras 10-årsränta låg på 4,6% i slutet av månaden efter att gått in i april kring 4,1%. Det är ju inte jättelångt från hösttopparna just under 5%.

Afv-portföljen steg 0,3% och är hittills i år upp 8,5%. April är som sagt en stor rapportmånad vilket präglat avkastningen. De bästa innehaven var Betsson (+16%), Arcoma (+13%) och IPC (+12%).

Följ Afv-portföljen här

Den här Betssonrapporten fick till skillnad från bokslutet tummen upp på börsen. Det känns som att de gånger börsen bortser från legala risker och endast ser till siffrorna så uppskattas aktien. Nu var skalbarheten i Q1 svår att missa med en vinst som steg 35% på 12% i intäktsökning. Turkiet verkar inte spelat lika framträdande roll i utvecklingen som tidigare och hoten om att Betsson stoppas i Finland fick inte heller fäste i kursen. Vi noterar att tappet på 3% i Latinamerika var en negativ datapunkt.

Gissningsvis fortsätter bilden av Betsson att växla mellan dessa perspektiv, alltså vanligtvis starka siffror kontra legala risker. Man kan fundera kring chansen till mer bestående uppvärdering. För tillfället värderas aktien lågt, kring P/E 8 på 2024 års vinst och till 6,3% direktavkastning.

På förlorarlistan fanns Cint (-21%), Norion (-13%) och Evolution (-8%).  Cint, som erbjuder lösningar för webbaserade marknadsundersökningar, har visat sig vara en ytterst volatil aktie. Den här gången på nedsidan då Q1-rapporten utlöste ett ras på 18,5%.

Ny storägare i Cint

Och helt klart hade rapporten svagheter. Kassagenereringen var till exempel usel på ca -5,9 miljoner euro i fritt kassaflöde (Afv:s definition) jämfört med justerat Ebita om +1,5 miljoner. Nettoskulden steg jämfört med vid årsskiftet. Illa, och det kan förstås spegla djupa problem.

Men bolaget är i en vändningsfas och kan inte förväntas tända på alla cylindrar just nu. Vi tycker det är uppmuntrande att Cint visar viss tillväxt igen med säsongsmässigt mer starka kvartal framför sig. Än så länge ser vår prognos om 32 miljoner euro i rörelsevinst 2024 att hålla och då värderas aktien till 9x på ett mellanår. På konsensusvinsten för 2025 (-8% sedan rapporten) är värderingen 6,8x Ebita.

Vi ökar något i aktien som varit ganska flitigt handlad efter rapporten. Ett miniköp noteras av bolagets nya CFO men främst märks att investeringsrådgivaren Bolero flaggat upp för 5,1% efter att tidigare saknat ägande. Bolero är för övrigt stor ägare i ett annat av våra innehav, Ambea.

Nytt innehav

Transaktioner

Cint: +849 aktier till kurs 11,77 kr

Bredband2: +12 846 aktier till kurs 1,946

Vi har också tagit in ett nytt innehav i form av Bredband2. Bredbandsbolaget har under en period förbättrat sin lönsamhet och nu ser även den organiska tillväxten ut att återvända efter ett högt kundintag under Q1, vilket meddelades innan själva Q1-rapporten offentliggjorts. Rapporten kommer måndag 6 maj. Aktien handlas till ca 10x Ebita på vår prognos. En bra bit lägre än andra operatörer.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB