Bred nedgång på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen rekylerade ned när den nya handelsveckan tog sin början. Det fanns ingen riktig köpglädje efter det stora indexfallet på fredagens Nasdaqbörs.

AFV Generalindex var klockan 14.05 ned med 0,7 procent till 235 medan OMXS30 sjönk med 0,7 procent till 780. Omsättningen uppgick till 6,6 miljarder kronor.

”Det är ingen som pratar aktier en sådan här dag, trots att det är högsäsong för kvartalsrapporter. Men jag tror inte det är läge att sälja av portföljen och placera pengarna i madrassen. Bättre att sitta still i båten och vänta på bättre dagar”, säger aktiemäklaren Jonas Wibergh vid Stockholm Fondkommission i Göteborg till Nyhetsbyrån Ticker.

De flesta stora bolag backade något. Undantagna var defensiva papper. AstraZeneca gick upp 1 krona till 305 kronor och Swedish Match 25 öre till 85,75 kronor.

Telekomleverantören Ericsson fick ge tillbaka en del av fredagens kurslyft. Aktien sjönk 40 öre till 21,20 kronor. Kollegan Nokia tappade 1 krona till 114.

”Aktien påverkas av den svaga trenden för IT-aktier i USA. Bolagets rapport var ju hur bra som helst. Till 23 kronor borde kursen ändå kunna gå”, säger Jonas Wibergh.

Handelsbanken redovisade 3.340 miljoner kronor i rörelseresultat för det första kvartalet. Analytikerna hade väntat sig 3.429 miljoner. Aktien retirerade 2,50 kronor till 170.

”Tradingnettot var väsentligt sämre än ifjol”, säger Jonas Wibergh.

Stålkoncernen SSAB handlades exklusive utdelning och inlösenrätt. Aktien justerades ned 12,50 kronor till 167,50.

Fordonskoncernen Volvo redovisade ett resultat över förväntan för första kvartalet. Samtidigt var signalerna kring Europamarknaden något oroande med en orderingång som minskade 5 procent i kvartalet. Aktien backade 1,50 kronor till 306,50. Kollegan Scania försämrades 5 kronor till 293,50.

Teleoperatören Tele2 redovisade lägre försäljning och resultat än förväntat för första kvartalet. Aktien sänktes 15,50 kronor till 230. Spelföretaget Cherryföretagen senarelägger kvartalsrapporten som skulle presenterats tisdagen den 26 april. Anledningen är förvärvet av Betsson och de anpassningar till den nya redovisningsstandarden IFRS som krävs vid förvärvet. Aktien försvagades 50 öre till 31,30 kronor.

Gruvbolaget Lundin Mining är dyrt med traditionella värderingsmått. Vad som lockar är istället lyckad prospektering och lika lyckade finansiella upplägg samt inte minst stigande metallpriser. Det skriver Dagens Industri och rekommenderar köp. Aktien avancerade 1,50 kronor till 64,25.

Gratistidningskoncernen Metro lanserar nätresebyrån Metro Travel för att erbjuda billiga resor till städer i Europa. Aktien klättrade 50 öre till 15,50 kronor. Växelkretstillverkaren Switchcore fick en order i Kina på utveckling av produkter för accessnät. Aktien adderade 6 öre till 1,71 kronor. IT-bolaget PCQT premiärnoterades på Nya Marknaden. Aktien steg till 4,03 kronor jämfört med utförsäljningskursen 3 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco