Bure Equity köper in sig i finsk fondförvaltare

Investeringsbolaget Bure Equity återvänder till kapitalförvaltning genom att köpa 20 procent i den finländska fondförvaltaren Fondita.

”Någon beskrev det som att vi har haft abstinens, och något ligger det väl i det”, säger ordförande Patrik Tigerschiöld, skriver Dagens Industri på onsdagen.

För ett och ett halvt år sedan sålde Bure sin del i Carnegie till riskkapitalbolaget Altor. När turbulensen på finansmarknaden tilltog 2011 blev slagsidan mot finansiella tjänster för stor och Bures börsvärde halverades på några månader.

Även om affären var mycket lönsam – insatsen fördubblades på tre år – tog det emot att sälja, berättar Patrik Tigerschiöld.

”Jag skulle gärna ha följt min pappas princip: köp billigt och sälj aldrig. Men vi köpte Carnegie till ett väldigt bra pris”, säger Patrik Tigerschiöld.

Sedan dess har han och vd:n Henrik Blomquist letat efter möjligheter i sektorn och hittat finländska Fondita, grundat av bland andra Magnus von Knorring.

Fondbolaget fokuserar, liksom Bure, på mindre och mellanstora bolag i Norden. Fonditas sex fonder har en förmögenhet på nästan 7 miljarder kronor, och investerarna är främst finländska institutioner.

Bure betalar en okänd summa för 20,1 procent av bolaget.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.