Carnegieägarnas hemliga plan
Altor och Bure, som gemensamt köper Carnegie av staten, har förberett affären omsorgsfullt. Och som brukligt vid private equity-affärer finns en relativt detaljerad plan för vad som ska åstadkommas under de första hundra dagarna efter förvärvet. Planen innefattar en rad genomgripande åtgärder, erfar Affärsvärlden.
Här är de viktigaste punkterna på de nya ägarnas agenda:
- Rekrytera en ny ledning. Enligt uppgift finns redan en short-list med kandidater för att ersätta Mikael Eriksson på vd-posten. Kravprofilen fokuserar på starka ledaregenskaper och skicklighet på att hantera människor, snarare än stort finansiellt kunnande. Det hetaste namnet uppges vara en person med rötterna utanför finansbranschen. Det finns även en önskelista med kandidater till andra toppjobb i firman, där bland annat Enskildas radarpar, aktiechefen Henric Falkenberg och analyschefen Björn Jansson, ska finnas med.
- Nyckelpersonerna kommer att erbjudas delägarskap för att säkra deras engagemang i firman. Runt en femtdel av aktierna väntas hamna i personalens händer på sikt.
- Försäkringsmäklaren Max Matthiessen sätts omedelbart på säljlistan. Firman beräknas kunna inbringa 600-800 miljoner kronor, dvs mer än de 500 miljoner kronor som Atle och Bure betalar. Även här är det centralt att få med sig personalen.
Enligt uppgift till Affärsvärlden ville personalen på Max Matthiessen köpa firman från Riksgälden och lade ett konkurrerande bud som var finansierat av de försäkringsbolag som Max Matthiessen förmedlar försäkringar åt. Av någon anledning valde dock Riksgälden att sälja båda Carnegie-bolagen på ett bräde till Altor och Bure.
Möjligen kan personalen lägga ett nytt bud. Alternativet till en försäljning är att erbjuda nyckelpersonerna delägande, vilket då sannolikt måste vara större än det som personalen i Carnegie erbjuds.
– Det här har alla förutsättningar att bli en kanonaffär för Altor och Bure. Till att börja med köper de ju en krona för 70 öre eller så om man tittar på eget kapital, säger en person med god inblick i Carnegie.
– Dessutom har varken kapitalförvaltningen eller invesmentbanken haft något kundtapp att tala om under turbulensen och där finns en bra bas i intjäningen. När marknaderna återhämtar sig kommer Carnegie tjäna bra med pengar igen och jag skulle tro att pay-back-tiden för investeringen kan bli 3-4 år.
Altor och Bure har haft god tid på sig att förbereda köpet. Bures ordförande Patrik Tigerskiöld var djupt involverad i den räddningsaktion som planerades före statens övertagande i höstas under ledning av Anders Böös och Patrik Enblad. Enligt de planerna skulle Bure investera 400 miljoner kronor i firman. När staten tog över hittade Bure i stället Altor som partner och redan den 12 december avslöjade Affarsvarlden.se att Altor och Bure låg bäst till för att få köpa Carnegie.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.