Cavotec vänder till förlust – omsättningen hämmades av nedstängningar i Kina

Verkstadsbolaget Cavotec redovisar en minskad omsättning och vändning av rörelseresultatet till en förlust under det första kvartalet jämfört med året innan. Siffrorna avser "New Cavotec", vilket exkluderar för Airports som bolaget är i färd med att avyttra.
cavotec
Foto: Cavotec
Omsättningen sjönk 6,5% till 27,4 miljoner euro (29,3). Minskningen beror på att bolaget fick stänga sin fabrik i Shanghai på grund av nya samhällsnedstängningar kopplade till covid-19. Detta resulterade i 2,8 miljoner euro i försenade intäkter.

”Vi ser tecken på att situationen kommer att normaliseras men om nedstängningen inte lättas på inom kort kommer det även att påverka andra kvartalet”, säger vd Mikael Norin i rapporten.

Utöver nedstängningarna har försäljningen också påverkats av försörjningsstörningar vilket resulterat i försenade leveranser.

Rörelseresultatet blev -1,5 miljoner euro (1,1).

Resultatet efter skatt blev -4,2 miljoner euro (1,5), och per aktie -0,045 euro (0,016).

Cavotecs orderstock har under kvartalet ökat med ytterligare 26% jämfört med förra kvartalet och uppgår nu till rekordhöga 124,5 miljoner euro. Orderstocken har nästan fördubblats på ett år.

Cavotec, MEUR Q1-2022 Q1-2021 Förändring
Nettoomsättning 27,4 29,3 -6,5%
Rörelseresultat -1,5 1,1
Rörelsemarginal 3,8%
Nettoresultat -4,2 1,5
Resultat per aktie, EUR -0,045 0,016
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco