Därför stiger börsen

Börsen väntas klättra ytterligare när handeln öppnar på måndagen. Förhandeln med terminer pekar på uppgångar med mellan en halv och en procent.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar fortsatt uppgång när handeln i Europa inleds på måndagen efter positiv utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,7 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,6 procent upp och DAX-terminen hade stigit med 0,5 procent.

Börserna i New York stängde högre under fredagens handelssession efter att den månatliga sysselsättningsrapporten visat en minskning med 36.000 personer i februari, bättre än den väntade nedgången om 68.000. Arbetslösheten låg kvar på 9,7 procent. Osäkerheten var stor inför rapporten, eftersom allvarliga snöoväder fått vissa arbetsplatser att stänga och arbetstagare att stanna hemma.

Dow Jones slutade 1,2 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent. S&P 500 ökade 1,4 procent och Nasdaq Composite steg 1,5 procent.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy sade efter ett möte med Greklands premiärminister Giorgos Papandreou i helgen att euroländerna står beredda att hjälpa Grekland om det skulle visa sig nödvändigt. Även om Grekland inte behöver hjälp för tillfället har euroländerna verktygen, är beredda och bestämda, enligt Nicholas Sarkozy.

De asiatiska börserna steg på måndagen med stöd av den amerikanska sysselsättningsrapporten, vilket även stärkte dollarn mot yenen, och efter uttalandet från Nikolas Sarkozy. Nikkei 225 stängde 2,1 procent upp.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,2-0,3 procent i eftermiddag.

För svensk del kan banksektorn påverkas av att statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visat att antalet företagskonkurser uppgick till 478 i februari, vilket innebär en minskning med 21 procent jämfört med samma månad 2009.

Astrazeneca har meddelat att cancerpreparat Recentin inte uppnådde det primära effektmåttet vid metastaserad kolorektalcancer i studien HORIZON III.

Tele2:s ryska verksamhet har passerat 15 miljoner mobilkunder genom att addera 316.000 nya användare i februari 2010.

Duni kan få stöd av en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Kombinationen stabilitet, hög direktavkastning och låg värdering gör duk- och servettillverkaren Duni till en aptitlig anrättning, enligt tidningen.

Transcom Worldwide har reviderat bokslutet för 2009 efter att felaktig redovisning för regionen North America & Asia Pacific uppdagats. Resultatet för det fjärde kvartalet och för helåret 2009 har korrigerat med ökade kostnader om 2,3 miljoner euro.

Note har beslutat att genomföra en garanterad nyemission om cirka 87 miljoner kronor.

Börsveckan ger i det senaste numret köprekommendationer förDibs, Intellecta, Mähler, Poolia, Softronic och Swedol.

Måndagens agenda är relativt tunn. Visst fokus kan dock komma riktas mot BIS-mötet i Basel och klockan 12.00 kommer tysk industriproduktion för januari. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas produktionen ha stigit med 1,0 procent efter en nedgång med 2,6 procent i december. På fredagen visade sig orderingången till den tyska industrin vara oväntat stark med en uppgång med 4,3 procent i januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.