DNB: Tre köpvärda fiskodlingsbolag

Den norska storbanken DNB höjer sina rekommendationer för en rad fiskodlingsbolag, efter att i mars har sänkt sin syn på sektorn.
DNB: Tre köpvärda fiskodlingsbolag - laxodling-700_binary_6966202.png

“Våra väntade negative triggers har kommit och gått, vilket innebär att någon nedvärdering i närtid förefaller osannolik”, skriver banken i en ny sektoranalys med rubriken “Accepting higher multiples”.

Bolagen Mowi, Bakkafrost och Salmar höjs enligt analysen till behåll från tidigare sälj, medan Royal Salmon och Grieg Seafood får rekommendationen höjd till köp från sälj och Lerøy höjs till köp från behåll, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare.

“Vi tycker fortfarande att värderingarna är höga, men i en omvärld med nollränta kan den ‘rätta’ värderingen variera”, resonerar DNB och konstaterar att i relativa termer värderas fiskodling alltjämt till måttliga nivåer, vilket gör sektorn till något av en “säker hamn” för placerarna.

DNB har också tittat på det vetenskapliga underlaget om laxens för- och nackdelar, mot bakgrund av den senaste tidens kritik mot fiskodlingen. En starkt negativ tv-dokumentär ledde till att Åre kommun beslutade att sluta servera lax i skolorna, något som lett DNB till att på nytt studera tillgängliga fakta.

Enligt studier gjorda på uppdrag av norska Mattillsynet från 2014 och 2019 är dock hälsofördelarna av att äta fet fisk som lax väsentligt större än nackdelarna, som att fisken innehåller små mängder kvicksilver. Innehållet av föroreningar i fisken har dessutom minskat kraftigt de senaste åren, då odlad lax i allt högre grad får vegetabilisk näring, enligt analysen, som DNB säger sig “lita på”.

“Vi betonar att även om kritikerna har en del giltiga argument, så måste hälsoaspekterna ses i ett större perspektiv, och då menar vi att lax förefaller vara ett bra val”, skriver DNB.

Fiskodlingsbolagen toppade vid 10.30-tiden det norska storbolagsindexet OBX på tisdagsförmiddagen. I topp låg Lerøy med en uppgång på 4,5 procent, följd av Salmar med 3,9 procent. På fjärde plats kom Mowi, upp 1,6 procent och på femte plats Bakkafrost med en uppgång på 1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF