Dollarförstärkningen avtar

Dollarn inledde veckan med en rejäl förstärkning, men apprecieringen mattades under den nyhetsfattiga måndagen av. Den amerikanska valutan noteras emellertid fortsatt starkare mot euron än på fredagen.

”Dollarn inledde veckan starkare mot alla större handelspartners efter kommentarer från den japanska centralbankens ordförande Kuroda och Federal Reserve-ledamoten Stanley Fischer”, konstaterar Boris Schlossberg vid BK Asset Manegement.

Fischer sade att centralbanken är nära sina mål. USA har hanterat potentiella chocker som Storbritanniens beslut att lämna EU, Greklands kris och inbromsningen i Kina utan att uppleva någon större inbromsning i anställningarna. Inflationsmålet på två procent anses dessutom vara inom räckhåll.

Japans centralbanksordförande Haruhiki Kuroda uppgav i helgen att det finns tekniskt utrymme för att sänka styrräntan ytterligare in i negativt territorium. Schlossberg noterar att företrädare för den japanska centralbanken under den senaste tiden har varit ”extremt missnöjda” med yenens utveckling, som stärktes till under 100,00 mot dollarn flera gånger under föregående vecka.

”Helgens kommentarer syftade uppenbarligen till att lyfta valutaparet över 100,00 och för närvarande verkar det ha fungerat. Långsiktigt avgörs ödet för USD/JPY dock troligen av amerikansk penningpolitik och marknaden har fått ytterligare ledtrådar om att Fed kan vara på väg i en åtstramande riktning”, resonerar han.

Boris Schlossberg tillägger att den riktiga signalen i slutändan väntas komma från Fed-ordföranden Janet Yellen, som talar på fredag vid centralbankskonferensen i Jackson Hole och där ”kan ge den tydligaste indikationen kring Feds nästa policysteg.”

Kuroda sade även att centralbanken kommer att överväga om man ska göra några förändringar kring tillgångsköpen efter att resultatet av den penningpolitiska översynen presenteras i september.

I övrigt på valutamarknaden har kronan sammantaget tagit tillbaka fredagens försvagning, medan pundet har stärkts mot dollarn.

För obligationsräntorna har tendensen varit sjunkande i Europa och USA. De tyska räntorna har sjunkit ett par punkter mer än de svenska motsvarigheterna och räntedifferensen har därmed utökats till 19 punkter, vilket kan jämföras med 10 punkter för en vecka sedan.

Under morgondagen väntas flera preliminära inköpschefsindex för tillverkningsindustrin och amerikansk statistik över försäljningen av nya hus.

En hel del viktig svensk statistik väntas senare i veckan där det bland annat bjuds på KI-barometrar, arbetsmarknadsstatistik och hushållens utlåning. Internationellt väntas bland annat preliminära inköpschefsindex och reviderade BNP-tal. I fokus står Janet Yellens tal i Jackson Hole på fredagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG