Draglok saknas

Höstens börsuppgång har gjort många aktier dyra. Affärsvärlden konstaterar att det inte finns någon aktie som kan lyfta börsen under den närmaste tiden.

Ta en titt på Affärsvärldens generalindex. De tre högst värderade företagen – Ericsson, Astra Zeneca och Hennes & Mauritz – står för 30 procent av hela värdet. Efter den senaste tidens uppgång handlas aktierna till häpnadsväckande p/e-tal beräknat på nästa års prognoser. Om det är dessa tre aktier som ska lyfta börsen den närmaste tiden så är den som hoppas på fortsatt kursuppgång illa ute.

Dyra aktier

Går man snäppet längre ned på listan kryllar den av högt värderade bolag. Där återfinns storföretag som Telia, Skandia och Securitas. De är alla dyra mätta med traditionella nyckeltal.

Volvo då? Dagens urusla lastbilsmarknad lär fortsätta nästa år, vilket gör att Affärsvärldens prognos hamnar på ett p/e-tal på 59. Naturligtvis går det alltid att motivera en substansvärdering av Volvo, som med sitt stora innehav av Scania -aktier fortfarande har en stark balansräkning. Faktum kvarstår ändå att lastbilsbolaget har det tufft och att det därtill har en ägare, i form av franska staten, som knappast lär driva på strukturaffärer.

Billiga banker

De tio största företagen på Stockholmsbörsen motsvarar en vikt i index på över 50 procent. De enda ”billiga” aktierna bland dessa tio är de tre bankerna. Aktierna i Nordea, Handelsbanken och SEB har p/e-tal på mer modesta 12. Det låter kanske lågt, men generellt brukar banker värderas till p/e-tal mellan 8 och 15, så särskilt anmärkningsvärt är det inte. Det är osannolikt att dessa ska värderas så mycket högre i framtiden.

Trenden på börsen är trots allt stark. Och det är inte så konstigt. När terrorattackerna i USA lamslog världen föll börserna brant. Värderingarna blev på sina håll ofattbart låga. Affärsvärlden skrev då, nr 38/2001, att fallet var överdrivet och att en börsuppgång väntade.

Låg ränta ger effekt

Sedan bottennoteringen den 21 september har Stockholmsbörsen stigit med över 40 procent. Nasdaq likaså. Och Dow Jones industriindex visar på en uppgång på 25 procent. Uppgången har skett i takt med att ett par faktorer blivit klarare:

o Kriget i Afghanistan har inte utvecklats till ett ännu större krig och blir kanske inte så långdraget som många experter hade räknat med. Det har sänkt riskpremien på aktiemarknaden vilket har hjälpt aktiekurserna uppåt.

o Omfattande amerikanska räntesänkningar har gett injektion åt aktiemarknaden, precis som räntesänkningar ska göra. Kapital flödar till världens börser.

o Räntesänkningar har fått marknaden att diskontera en uppgång i konjunkturen under mitten av nästa år och placerarna börjar därmed handla aktier på företagens vinster 2002 och 2003.

Alla dessa argument kan förvisso motivera en börsuppgång. När det gäller konjunkturuppgångar så är aktiemarknaden expert på att räkna hem vändningar som inte blir av. Denna gång kan det dock vara annorlunda. Affärsvärlden har länge påtalat att svartmålarna har fel om konjunkturen och räknar därför med en återhämtning i mitten på nästa år.

Rekyl väntar

De cykliska aktierna kommer att känna av konjunkturuppgången starkast. Men även de aktierna, exempelvis Atlas Copco, Sandvik och SKF, står på höga kursnivåer. Därmed är det svårt att se vilka större aktier som ska dra börsen vidare uppåt. Det saknas i praktiken ett draglok för börsen.

Att det saknas ett draglok betyder å andra sidan inte att det säkert kommer en avkylning. Den senaste tidens uppgång påminner till stor del om den uppgång som inträffade efter raset hösten 1998 som sedan övergick i en lång nedgångsperiod. Där är vi inte än. Det räntemotiverade p/e-talet ligger strax över 20 och ett ovägt index, det vill säga ett index där varje aktie har lika stor vikt, visar att börsen inte är övervärderad. Men den är inte heller billig.

Kapital strömmar in

Under korta perioder spelar den här typen av resonemang inte någon större roll. Brist på andra placeringsalternativ gör att kapitalet till börsen strömmar in. Räntan är låg och någonstans måste kapitalet förräntas. Nyckeltal hit eller dit – i praktiken är det bara två saker som räknas och det är utbud och efterfrågan. Och under de senaste veckorna har efterfrågan på aktier överstigit utbudet och en kraftig uppgång har tagit vid.

Förr eller senare brukar det dock rättas till. I dag står vi inför ett vägskäl. Om konjunkturuppgången blir kraftig kan det gå fort. I det läget är det mycket möjligt att prognoserna på marknaden är alldeles för lågt tilltagna. Men, om så inte är fallet är det bäst med en liten rekyl neråt för att möjliggöra ett hyggligt börsår under nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.