Dyrt och dåligt

Som kollektiv kombinerar svenska hedgefonder egenskaperna dyrt och dåligt. Några guldkorn finns dock.
Dyrt och dåligt - omx-borsen-700_binary_6984691.jpg

Hedgefonder är en heterogen blandning som i bästa fall har det gemensamt att avkastningen är någorlunda frikopplad från den allmänna utvecklingen på aktiemarknaden. De kan fungera som kompletterande placeringar till aktier och aktiefonder eller alternativ för den som ser mörka moln på börshimlen och nollavkastning i räntor. Risken varierar kraftigt från högbelånade lång/kort-aktiefonder och vissa trendföljande modellbaserade fonder till hedgefonder som tar liten risk, till exempel genom marknadsneutrala positioner mot börsen eller i form av ränteplaceringar.

De senaste åren har det, med rätta, riktats kritik mot hedgefonderna som kan sammanfattas som att de kombinerar dyrt och dåligt. Betraktar man den brokiga samlingen som ett kollektiv imponerar den inte. De drygt 90 fonder som finns i den svenska delen av Hedge Nordic Index hade 2019 en snittavkastning på 3,6 procent. Stockholmsbörsen hade under samma period en totalavkastning (SIXPRI) på 35 procent. Jämförelsen haltar förvisso, men även med hänsyn till risknivå är hedgefondernas prestation svag, bara drygt en fjärdedel av fonderna hade en sharpekvot på 1 eller mer. Tittar man på utvecklingen sedan 2011 (se diagram) är det bara två år, 2011 och 2018, som snittavkastningen i hedgefonderna överträffat börsen. Båda åren är svaga börsår då också hedgefonderna tappat i värde. Totalt gav Stockholmsbörsen en avkastning drygt 150 procent 2011 till 2019, medan motsvarande för hedgefonderna var knappt 25 procent. 

Men här ryms som sagt både högt och lågt. I flera fall är det också stora kast i enskilda fonders prestation från år till år. Hyllade vinnarfonden från 2018, Max Mittereggers Gladiator, hamnade till exempel sist av 92 fonder under 2019 med minus 19,6 procent. Brummers modellbaserade Lynxfond gick motsatt väg; efter ökenvandringen med minusavkastning fyra år i rad lyckades fonden gå 15 procent plus 2019.

Några guldkorn med mer hållbar bra avkastning går dock att sila fram ur gyttjan. Bäst är Rhenman Healthcare Equity, som på tre år avkastat cirka 90 procent. Fonden tar långa och korta positioner i noterade bolag inom hälso- och sjukvårdssektorn, med fokus på USA. De förklarar själva att framgångarna bland annat kommer från samarbete mellan det vetenskapliga rådet (med professorer från Karolinska institutet) som ger underlag till förvaltarna utifrån vetenskapliga medicinska aspekter. 

På plats två i treårsavkastning hamnar börsrävarnas Prior Nilssons Idea som gått plus 40 procent på tre år och plus 80 procent på fem år. Fonden placerar och blankar huvudsakligen svenska aktier. Enligt senaste uppdateringen från Holdings är fondens största (långa) innehav nu Skanska, Klövern och Essity. Förvaltarnas egen förklaring till den höga avkastningen är just lång erfarenhet av olika konjunkturcykler i kombination med ökad kapacitet att screena bolag och höja produktiviteten i analysen.

Bästa hedgefondåret sedan finanskrisen

Globalt blev 2019 det bästa året för hedgefonder på tio år, enligt Pensions & Investments. Hedgefondindex (HFRI Fund Weighted Composite Index) gav en avkastning på 10,6 procent under 2019 mot minus 4,8 procent 2018, man får alltså gå tillbaka till 2009 för att hitta en högre siffra, då steg index med 20 procent. Bäst gick aktieinriktade (lång/kort) strategier och då i synnerhet riskbenägna hedgefonder med höga betavärden. 

I Norden steg hedgeindex mindre, knappt 6 procent, med multi-strategifonder som vinnare knappt före aktiebaserade hedgefonder.  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.