Dyster syn bland exportföretagen

Business Swedens exportchefsindex, EMI, sjönk till 50,6 under det tredje kvartalet från 53,9 föregående kvartal.

Undersökningen genomförs bland exportansvariga i 225 företag. Ett exportchefsindex över 50 innebär att det är fler som tror på en förstärkning av exporten än en försvagning, och tvärtom.

Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, skriver i en kommentar att ECB fortsätter falla ned mot en mer normal nivå. Bakom nedgången ligger delindex för de framåtblickande frågorna, där EMI prognos föll med 5,0 enheter. Det är femte kvartalet i rad som index faller och EMI prognos ligger nu på sin lägsta nivå sedan fjärde kvartalet 2012.

Även EMI nuläge föll men mer måttligt med 1,6 enheter till 53,8 tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal.

Det som var särskilt utmärkande i denna mätning är att samtliga delindex, med undantag av index för förväntad exportefterfrågan från Västeuropa och Asien och Oceanien, föll.

I nuläget är företagen fortsatt nöjda med exportförsäljningen liksom lönsamheten i exportförsäljningen. Båda delindexen ligger över 50-strecket men under sina historiska genomsnitt. Däremot har företagen en pessimistisk syn på exportorderstockarna. Index för exportorderstockarna föll med 3 enheter till 43,6 tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal.

“På tre månaders sikt är synen bland exportföretagen dyster. Det återspeglas i nedgången i index för förväntad exportefterfrågan, exportförsäljning samt lönsamhet i exportförsäljning. Samtliga dessa framåtblickande index ligger nu under 50-strecket, vilket signalerar pessimism”, skriver Lena Sellgren.

Det samlade indexet för förväntad exportefterfrågan föll markant med 8,9 enheter till 46,2 tredje kvartalet, från 55,1 andra kvartalet. Nedgången förklaras framför allt av ett kraftigt fall i index för förväntad exportefterfrågan från Nord-och Sydamerika men även Central- och Östeuropa.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här