Ekonomer: Inflationen kommer stiga igen i januari

Det är blandade reaktioner på decemberinflationen där vissa experter tycker det är för tidigt att ropa hej. "Att inflationen snuddade vid målet idag betyder inte att den har stabiliserats där", skriver Handelsbankens prognoschef Johan Löf på X och räknar med räntesänkningar först efter sommaren.
Ekonomer: Inflationen kommer stiga igen i januari - Namnlös design (9)
Torbjörn Isaksson på Nordea, Johan Löf på Handelsbanken och Lars Kristian Feste på Öhman Fonder. Foto: Nordea/Handelsbanken/Öhman Fonder

Det är både glädjerop och försiktighet som uttrycks efter dagens färska inflationssiffror som närmar sig Riksbankens inflationsmål, men samtidigt var något högre än förväntan.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, skriver att inflationen generellt är högre än Riksbankens prognos, bortsett från kärninflationen.

INFLATIONSTAKTEN DECEMBER

Månadsförändring (%) Årsförändring (%)
KPI 0,7 4,4
KPIF 0,6 2,3
KPIF-XE 0,7 5,3

Källa: SCB

”Under det andra halvåret 2023 har inflationen kommit ned kraftigt och det är inte konstigt att det nu hackar lite. Å andra sidan kan det också vara ett första tecken på att inflationen är mer trögrörlig och att det kommer ta tid att få inflationen ner till målet på 2%”, skriver han till Afv och tillägger att han räknar med en räntesänkning i slutet av juni.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB ,skriver att inflationsfallet var välkommet, men lite högre än väntat.

”Räkna med viss rekyl i januari-siffran. Marknad: 50% sannolikhet för marssänkning”, skriver han på X.

Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom. Foto: Jessica Gow / TT

Kan öka i januari

I ett makrobrev från Nordea skriver chefsanalytikern Torbjörn Isaksson att decemberinflation var högre än väntat delvis på grund av elpriserna.

”Det förändrar inte vår syn på att inflationen kommer ner. KPIF kommer att öka i januari men därefter falla och sedan ligga runt 2%”, skriver han och tillägger att man spår en räntesänkning maj.

Efter inflationsbeskedet uppdaterade Swedbank sin prognos för Riksbanken och tror nu också på sänkning i maj. Andreas Wallström, prognoschef på storbanken, sa till Afv att KPIF-inflationen från och med sommaren kommer att ligga under Riksbankens inflationsmål.

”Och sedan ligger den där resten av 2024 och 2025. Det är ett viktigt skäl till att vi tror att Riksbanken ganska snart måste börja sänka, annars riskerar inflationen att bli för låg, hur absurt det än låter”, sa han.

Handelsbankens prognoschef Johan Löf är lite mer försiktig.

”Den viktiga poängen: Att inflationen snuddade vid målet idag betyder inte att den har stabiliserats där! Samtidigt förstås skönt att vi har lämnat 10-procentsvärlden bakom oss”, skriver han på X.

Storbaken tror att inflationen går upp till 3% i januari och spår inga räntesänkningar förrän efter sommaren, enligt ett färskt makrobrev.

Läs mer:

Swedbank: Inflationen kan absurt nog bli för låg – Riksbanken måste sänka i maj

Ekonomen varnar: ”Jag är orolig för vad som händer i år – skulle inte investera i Sverige”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets