Swedbank: Inflationen kan absurt nog bli för låg – Riksbanken måste sänka i maj

Decemberinflationen är nära 2% och det gör att Swedbank nu spår en räntesänkning redan i maj. Storbanken tror även att inflationen kommer att ligga under Riksbankens mål från och med sommaren. "Det är ett viktigt skäl till att vi tror att Riksbanken ganska snart måste börja sänka, annars riskerar inflationen att bli för låg, hur absurt det än låter", säger prognoschef Andreas Wallström.
Swedbank: Inflationen kan absurt nog bli för låg – Riksbanken måste sänka i maj - Andreas-Wallström-Swedbank
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Inflationen närmar sig Riksbankens mål och under december månad noterades en ökning med 2,3% i årstakt mätt som KPIF, enligt färska siffror från SCB. Det är den lägsta inflationsökningen sedan juli 2021. Siffran landar dock något högre än förväntningarna som var en ökning med 2,1%.

”Det var nära vår prognos och bekräftar bilden av att inflationstrycket i svensk ekonomi är tydligt på väg ner”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Han beskriver inflationsförloppet som en snabb prisökning fram till sommaren 2023, följt av en normal utveckling under hösten med en ovanligt låg inflation mot slutet av året. Decembersiffrorna gör att Swedbank nu räknar med att Riksbanken sänker tidigare än vad storbanken tidigare trott.

”Vi tror att den första räntesänkningen kommer i maj”, säger Wallström.

Wallström om deflation: Energipriserna en joker

Sammanlagt spår Swedbank fyra räntesänkningar under året och en styrränta på 3% i slutet av 2024.

Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022. Hur stora växlar vågar man dra på den här siffran?

Jag håller med om det. Den stora nedgången för KPIF handlar väldigt mycket om att elpriserna var mycket lägre än vad de var i december 2022. Därför tittar vi på kärninflationen, alltså KPIF exklusiv energi. Och även om den fortfarande ligger kvar ganska högt, så är den betydligt lägre om man tittar på tremånadersförändringen”, säger han. 

Finns det någon risk att det blir deflation i år?

”Det tycker jag inte känns som en så stor risk. Men det är klart, energipriserna är ju en joker och KPIF skulle kunna gå under noll, men det är inte vår prognos. Sannolikheten är liten”, säger Andreas Wallström.

Under inflationsmålet från sommaren

Däremot är hans prognos att KPIF-inflationen från och med sommaren kommer att ligga under Riksbankens inflationsmål.

”Och sedan ligger den där resten av 2024 och 2025. Det är ett viktigt skäl till att vi tror att Riksbanken ganska snart måste börja sänka, annars riskerar inflationen att bli för låg, hur absurt det än låter”, säger han.

Vad tror du då händer med kronan? 

”Det finns en risk då att kronan skulle försvagas. Å andra sidan så kommer Riksbanken inte vara först ut med att sänka räntan. Vår prognos är att ECB kommer sänka redan i april. Och kronan styrs ju väldigt mycket av globala omvärldsfaktorer, snarare än Riksbankens penningpolitik.”

Inflationstakten december

Månadsförändring (%) Årsförändring (%)
KPI 0,7 4,4
KPIF 0,6 2,3
KPIF-XE 0,7 5,3

Källa: SCB

Läs mer: 

Ekonomen varnar: ”Jag är orolig för vad som händer i år – skulle inte investera i Sverige”

Calmfors: Många var tvärsäkra om kronan – nu har kritikerna tystnat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets