”En kalldusch för Riksbanken”

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson kallar dagens inflationssiffror för en kalldusch och menar att KPIF kan gå under 1 procent under de kommande månaderna.
Nordea Torbjörn Isaksson

KPIF, KPI med fast ränta, var ner 1,5 procent i januari jämfört med föregående månad enligt SCB. Väntat var en nedgång på 1,1 procent. Jämfört med samma månad föregående år steg KPIF med 1,2 procent, väntat var 1,6 procent.

Nedgången i KPI låg på 1,4 procent jämfört med föregående månad och i årstakt steg KPI med 1,3 procent. Enligt Infront Datas enkät väntades en KPI-inflation på 1,7 procent och Riksbankens prognosbana pekade mot 1,6 procent.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, kom in på 1,6 procent i januari. Det var lägre än Riksbankens senaste prognosbana, som pekade mot 1,9 procent.

Lägre inflationstakt än väntatKPIF (KPI med fast ränta) var ner 1,5 procent i januari jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

Förändrad sammansättning och uppdaterade vikter i varukorgen bidrog med -0,4 procentenheter till månadsförändringen i KPIF, och med -0,1 procentenhet på årstakten.

I en kommentar på inflationssiffrorna anmärker chefsanalytiker Torbjörn Isaksson på att det var många överraskningar på nedsidan, både vad gäller import och tjänster. Även matpriserna sjönk mer än väntat. Nordea kommer därför att skruva ned inflationsprognosen för 2020.

”Sammantaget var januariinflationen en kalldusch för Riksbanken”, skriver Torbjörn Isaksson, som menar att energipriserna kommer att sänka inflationen än mer framöver och att banken inte utesluter att KPIF hamnar under 1 procent under kommande månader.

Nordea håller fast vid prognosen att Riksbanken inte rör räntan, men risken för att Riksbanken vidtar åtgärder har ökat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG