Engångsposter belastade Cavotecs resultat

Verkstadsbolaget Cavotec redovisar en ökad omsättning och rörelseförlust under fjärde kvartalet jämfört med året innan. Resultatet tyngdes av engångsposter. Styrelsen föreslår ingen utdelning.
cavotec
Foto: Cavotec
Omsättningen steg till 44,9 miljoner euro (40,2).

Rörelseresultatet blev -33,8 miljoner euro (-0,9). Resultatet belastades med nedskrivningar på 32,8 miljoner euro relaterat till avyttringen av Airports-verksamheten.

”Försäljningen av vår Airports-verksamhet är ett viktigt steg för att möjliggöra för oss att fullt ut kunna fokusera på New Cavotec, som stod för 75% av våra intäkter under 2021 och som är verksamt inom de snabbväxande områdena inom hamnar och sjöfart samt tunga industriella tillämpningar”, kommenterar vd Mikael Norin.

Resultatet efter skatt blev -36,4 miljoner euro (-4,7), och per aktie -0,387 euro (-0,050).

Orderstocken uppgick till 127,1 miljoner euro, en ökning på 49,6% jämfört med året innan. Orderstocken ökade med 5,9% mot föregående kvartal.

Rensat för Airports-verksamheten uppvisade Cavotec en omsättning i kvarvarande verksamhet på 31,4 miljoner euro (29,8), och ett rörelseresultat på -1,7 miljoner euro (-2,2).

I rapporten framgår det också att bolaget påverkats av nedstängningar i Shanghai på grund av ökade fall av covid-19 under andra halvan av mars.

”Cavotecs produktionsanläggning har inte kunnat leverera och fakturera en betydande del av bokade beställningar i slutet av det första kvartalet. Påverkan är tillfällig, och leveranserna är inte inställda utan kommer att återupptas så snart situationen normaliserats”, säger Norin.

Cavotec, MEUR Q4-2021 Q4-2020 Förändring
Nettoomsättning 44,9 40,2 11,7%
Rörelseresultat -33,8 -0,9
Nettoresultat -36,4 -4,7
Resultat per aktie, EUR -0,387 -0,050
Utdelning per aktie, EUR 0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.