Engcons VD om domen: ”Vi får fira med en halv flaska champagne”

Under måndagen kom dom i målet där rotatortillverkaren Rototilt stämt Engcon på 200 miljoner kronor för patentintrång. "Vi ser det som en halv seger", säger Engcons VD Krister Blomgren om Patent- och marknadsdomstolens avslag.
Engcons VD om domen: ”Vi får fira med en halv flaska champagne” - Allmänt, Engcon, Strömsund
Engcons grundare Stig Engström och VD Krister Blomgren. Foto: Anneli Åsén / BILDBYRÅN

Patentstriden mellan de två tillverkarna av tiltrotatorer till grävmaskiner har pågått i många år och samma vecka som Engcon börsnoterades i juni 2022 så valde Rototilt att skicka in en stämningsansökan.

Striden handlar om huruvida Engcon får ha en eller två sensorer i snabbfästet till tiltrotatorn. Engcon har å sin sida ansökt om att ogiltigförklara Rototilts patent.

I dag kom dom i målet och Patent- och marknadsdomstolen avslår både Rototilts stämning och Engcons ansökan om ogiltigförklarande av patentet.

Notan för dagen slutar på 1,5 miljoner kronor i rättegångskostnadsersättning som Engcon får betala och 1,1 miljoner kronor som Rototilt ska betala.

En halv seger

Engcons VD Krister Blomgren är på väg hem från fabriken i Strömsund när Affärsvärlden får tag i honom. Carnegie har varit på besök under dagen med ett gäng investerare.

”Investerarna såg positivt på beskedet. Vi ser det som en halv seger får vi väl säga. Det anses ju inte att det är patentintrång, men samtidigt fick Rototilt behålla patentet som vi försökt ogiltigförklara, då det inte håller den tekniska höjden för ett patent, enligt oss.”

”Om man kan göra samma sak med en sensor, vad är då den tekniska effektiviteten du uppnår med ett patent på två sensorer?” säger Krister Blomgren.

Kommer ni att överklaga?

”Vi har inte fattat beslut om det. Vi ska sitta tillsammans med våra rådgivare och gå igenom domen lite noggrannare.”

Har ni firat?

”Nja, vi sa att det får väl bli en halv flaska champagne.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.