Epiroc och Sandvik kopplas till gruva som bryter mot mänskliga rättigheter i Kongo – TV4

En av Epiroc och Sandviks största kunder inom gruvutrustning, Kamoa Coppers, koppargruva i Kongo-Kinshasa har tvingat 1 300 människor till tvångsförflyttningar.
Epiroc och Sandvik kopplas till gruva som bryter mot mänskliga rättigheter i Kongo – TV4 - Helena Hedblom, vd, gruvteknikbolaget Epiroc
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0259

Det rapporterar TV4:s Kalla Fakta i en granskning.

TV-kanalen skriver att bolagens maskiner använts för att gräva fram malm i området. Enligt TV4 har också Exportkreditnämnden hjälpt gruvan genom att köpa in den svenska utrustningen i form av kreditgarantier på nästan 2 miljarder kronor.

TV4 har pratat med människor i området som uppger att de fått lämna sina hem och jordbruk när gruvan skulle öppnas. De har inte längre råd att låta sina barn gå i skola, även de måste nu hjälpa till i arbetet vid gruvan. Regionen är känd för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets