Finalisten Charlotta Grähs: ”Lagstiftningen släpar hela tiden efter”

Charlotta Grähs är chefsjurist på gruvutrustningsbolaget Epiroc och är en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024.
Finalisten Charlotta Grähs: ”Lagstiftningen släpar hela tiden efter” - Charlotta Grähs 12
Charlotta Grähs är chefsjurist på gruvutrustningsbolaget Epiroc. Foto: PRessbild

Utmärkelsen Årets Bolagsjurist 2024 delas ut av Affärsvärlden och advokatbyrån Vinge. Charlotta Grähs är en av tre finalister till utmärkelsen.

”Lite överraskande men roligt, givetvis. Att någon uppmärksammar det man gör är kul”, säger hon.

Sedan år 2006 har Charlotta Grähs varit bolagsjurist och chefsjurist på flera olika stora svenska industribolag, bland annat Husqvarna och Trelleborg. Numera axlar hon rollen som chefsjurist och arbetsleder ett team av jurister på Epiroc, men ser också till att göra avtalsgranskningar med större kunder. Hon är även med i ledningsgruppen och är sekreterare i Epirocs styrelse.

”Vi tillhandahåller borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, tillbehör och service. Både för ovanjordsborrning och borrning under jord. Det är stora kunder och komplexa avtal som löper under lång tid, så där krävs en hel del av juristavdelningen”, säger Charlotta Grähs.

Hon betonar att det globala teamet hon leder hjälps åt och att hennes roll främst är att prioritera och ge råd kring strategier och de juridiska utmaningar bolaget kan stå inför.

FAKTA: Charlotta Grähs

Namn: Charlotta Grähs

Gör: Chefsjurist på Epiroc

Ålder: 52

Antal år i yrket: 26

Bakgrund: Juristexamen från Göteborgs universitet. Även arbetat för Freshfields Bruckhaus Deringer och Hengeler Mueller i Tyskland, samt Mannheimer Swartling, Husqvarna, Dometic Group och Trelleborg.

Kuriosa: Hängiven långdistanslöpare och triatlet med 19 maraton, ett flertal triathlon inklusive en fulldistans Ironman i bagaget.

Varför blev du bolagsjurist?

”Sista terminen i gymnasiet hade vi rättskunskap och jag tänkte att det var rätt intressant, även om jag ville jobba med språk på något sätt. När jag sen började juristlinjen tyckte jag det var intressant med den juridiska metoden, att analysera och komma till slutsatser. Efter att jag hade varit på byrå så kände jag att jag ville vara närmre själva affären i ett bolag och vara där mer långsiktigt. Att vara en del av ett team, det samspelet, är något som jag gillar med att vara bolagsjurist.”

Hur är du som ledare?

”Jag lyssnar mycket och är ödmjuk inför att de jag jobbar med kan väldigt mycket mer än vad jag kan. Man kan lära sig något av alla man träffar. Jag kan inte den lokala juridiken på mina fem fingrar som min jurist som sitter i Texas och jobbar med de lokala frågorna dagligen. Ledarskap för mig handlar om att vara inkluderande och visa att vi gör saker tillsammans utan inbördes konkurrens”, säger Charlotta Grähs.

Vilka är dina styrkor som bolagsjurist?

”Jag försöker förstå vad problemet eller utmaningen är och sätta det i en mer affärsmässig kontext. Jag är angelägen om att berätta för organisationen att vi är en servicefunktion som kan stötta och där vi kan göra riskbedömningar ur juridiska perspektiv.”

Epiroc har gjort en hel del förvärv senaste tiden. Hur blir man skicklig på M&A?

”Man har kollegor som är skickliga på M&A!” utbrister Charlotta Grähs och berättar att Epiroc sedan avknoppningen från Atlas Copco år 2018 gjort 29 förvärv.

Hon fortsätter:

”Det är det klassiska, att vara noggrann med due diligence och se till att det man köper passar för bolaget. Sen handlar det om att kunna integrera saker och ting. Sen är det ju så att när man köper bolag i M&A köper man också ofta på sig tvister och liknande problem, som man måste kunna lösa. Och det är stor skillnad på att köpa upp börsbolag, carve outs, familjebolag eller från private equity. Det handlar om att vara noggrann och veta vad säljaren har för intentioner”, säger Charlotta Grähs.

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”Jag kanske har en annan bakgrund än många andra då jag inte suttit ting utan arbetat i Tyskland. Det finns en röd tråd i min karriär med att ha jobbat med flera internationella industribolag som alla ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att Helena Hedblom, vår VD, gjort ett bra jobb med att ta in flera personer utifrån till ledningsgruppen vilket ger en bra mix av erfarenhet och stöttning som påverkar verksamheten på ett bra sätt”, säger hon.

Digitalisering viktigt

Epiroc har alltså gjort ett stort antal förvärv de senaste åren och lär fortsätta förvärva sig framåt. Förutom att integrera bolagen i organisationen så ser Charlotta Grähs flera andra utmaningar framöver.

”Compliance och olika former av sanktioner är såklart en utmaning i sig. Men ur ett legalt perspektiv ser jag också alla mängder av data som kommer med digitaliseringen. Lagstiftningen släpar efter hela tiden och det är en utmaning att hantera all data och förstå hur den regleras och hur det ska kunna fungera i praktiken. Men vi vet inte exakt hur än”, säger Charlotta Grähs.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.