Europabörser vänder ned

De ledande Europabörserna handlas till lägre kurser för första gången på fyra dagar. Börserna vände ned vid 10-snåret efter att Europeiska centralbanken sagt att låneförhållanden förbättrats, vilket tyder på att det är slut med fortsatta lättnader.

Råvarusektorn tynger handeln på förnyad oro för den kinesiska tillväxten.

Londonbörsen backar 0,4 procent, Frankfurt är ned med 0,8 procent och Paris är ned 1,1 procent.

Europeiska centralbankens senaste kvartalsvisa undersökning kring bankernas utlåning, för det tredje kvartalet, indikerar att bankerna i EMU lättade på kreditvillkoren till företag ytterligare. Samtidigt stramades kreditvillkoren åt avseende bostadslån till hushållen. Villkoren för konsumentkrediter och annan utlåning till hushåll fortsatte däremot att bli lättare.

Utsikterna urholkar möjligheterna för ytterligare kvantitativa lättnader, skriver Bloomberg.

Samtidigt har svaga data från Kina på nytt väckt oron för landets ekonomiska tillväxt. I går presenterades BNP för det tredje kvartalet som gick under 7,0 procent för första gången sedan finanskrisen.

”Marknaden är fortsatt på sin vakt vad gäller den kinesiska tillväxten”, säger Irene Cheung, valutastrateg vid Australia &New Zealand Bankning i Singapore, enligt Bloomberg.

Råvarusektorn leder nedgången och backar 1,9 procent enligt Stoxx 600-sektorindex. Mest nedåt går det för Nyrstar som backar 7,9 procent, följt av Glencore, BHP Billiton och Antofagasta som är ned i nivåer om 1,6-2,4 procent. Ståltillverkaren Arcelormittal är ned med 3,3 procent.

Även tisdagen bjuder på en del delårsrapporter. Brittiska e-modehandlaren Asos rapporterar ett resultat före skatt om 48 miljoner pund (47) i det brutna räkenskapsåret 2014/2015 som avslutades i augusti.

Intäkterna på den brittiska marknaden steg 27 procent medan de internationella intäkterna gick fram 11 procent. De totala intäkterna steg 18 procent till 1,15 miljarder pund, att jämföra med 0,98 miljarder i fjol.

Handeln hittills i det nya räkenskapsåret uppges ha börjat bra. Bolaget räknar för närvarande med en försäljningstillväxt om cirka 20 procent 2015/2016 och en liknande rörelsemarginal som i föregående räkenskapsår. Aktien handlas 3,7 procent högre på Londonbörsen.

Det tyska affärssystembolaget SAP redovisar ett justerat rörelseresultat som var i linje med det preliminära från den 13 oktober och upprepade utsikterna för helåret. Aktien handlas ned 0,4 procent.

De tyska producentpriserna i september kom in lägre än väntat. PPI var ned 0,4 procent i september jämfört med föregående månad, väntat var en nedgång med 0,1 procent. I årstakt var priserna ned med 2,1 procent, väntat här var -1,8 procent. Nedgången var den skarpaste sedan februari.

Exklusive energi sjönk PPI med 0,6 procent i årstakt (-0,5 procent under närmast föregående månad).

Fortsatt på makrofronten har bytesbalansen för EMU-länderna presenterats, vilka uppgick säsongs- och dagjusterat till +17,7 miljarder euro under augusti månad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.