Analytiker om Viaplays kurskollaps: ”Många blev nog tagna på sängen”

Viaplay störtdyker på börsen efter sänkta mål för 2023 – samtidigt som långsiktiga mål skrotas. Enligt flera börsexperter som Affärsvärlden talat med hänger kurskollapsen i Viaplay troligen ihop med oro kring bolagets balansräkning. Swedbank Robur Ny Teknik sålde sista aktierna i april. "I denna marknad är en stark balansräkning centralt, vilket var en bidragande faktor i vår bedömning", uppger förvaltaren Fredrik Stenkil för Affärsvärlden.
Anders Jensen tidigare VD på Viaplay. Foto: Bildbyrån och TT.
Anders Jensen tidigare VD på Viaplay. Foto: Bildbyrån och TT.

Natten till måndagen kom Viaplay med en vinstvarning för det andra kvartalet. Bakgrunden är sjunkande försäljning och ökade nivåer på uppsagda prenumerationer. Dessutom sänks prognoserna för det innevarande året samtidigt som de långsiktiga målen helt skrotas.

Anders Jensen, som varit VD sedan 2018, kommer lämna posten för att omgående ersättas av Jørgen Madsen Lindemann. Lindemann har tidigare varit VD för Viaplays före detta moderbolag, MTG.

Marknadens dom: kursfall på över 60%.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.

“Att det skulle bli en kraftig rörelse var nog väntat, men en nedgång på 60% är onekligen dramatisk”, säger Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand.

“Det har tidigare spekulerats kring huruvida Viaplay behövt finansiera sig mer eller inte, vilket ledningen dock har tillbakavisat att det skulle vara nödvändigt”, fortsätter han.

Om marknaden för Viaplay är fortsatt svag kan det bli aktuellt att ta in mer pengar, tror Robert Oldstrand.

“Då är kanske kursreaktionen mer rimlig givet det osäkra läget. Jag är inte säker, eftersom vi inte följer bolaget i dagsläget, men det kan föreligga vissa risker kring balansräkningen.”

Oro för balansräkningen

Affärsvärldens analyschef Daniel Svensson, konstaterar att den här typen av extremt kraftiga kursfall brukar hänga ihop med oro för balansräkningen.

“De har hela tiden sagt att tillväxtplanen är fullt finansierad efter nyemissionen 2021. Det upprepas inte explicit i dagens pressmeddelande och nu ser vinsten ut att bli runt 800 miljoner kronor lägre än väntat”, säger han.

Affärsvärldens analyschef Daniel Svensson. Foto: Affärsvärlden.

Sedan kurstoppen i augusti 2021 har aktien fallit över 80%. Viaplay har de senaste åren riktat stort fokus mot internationell expansion och utvidgning av abonnentbasen, vilket också tagit sig i uttryck i siffrorna.

En fondförvaltare som Affärsvärlden talat med, som önskar vara anonym, konstaterar att mediebolagets underliggande verksamhet stått sig förvånansvärt stark under en längre period men att läget nu förändras. Reklam- och annonsintäkterna från den redan existerande verksamheten som är tänkt att finansiera Viaplays internationella expansion haltar.

Anders Jensen har också flaggat för en svagare annonsmarknad i VD-ordet i bolagets senaste kvartalsrapporter. Historiskt har Viaplays underliggande verksamhet kunnat finansiera den internationella expansionen, som inleddes för drygt två år sedan, på ett bra sätt men läget tycks nu alltså vara ett annat.

Drabbat av svaga kronan

En annan faktor som förvaltaren lyfter fram är valutakomponenten. Den försvagade svenska kronan har negativ påverkan på Viaplays verksamhet. Särskilt med tanke på att bolaget köper in film- och sporträttigheter i pund och euro.

Robert Oldstrand pekar på att dagens nyhet från mediebolaget visar på ett dramatiskt skifte i tillväxtscenariot och utsikterna. Viaplay har tidigare varit en “tillväxtstory och nu haltar det betydligt”. Swedbanks aktiestrateg påminner också om att Viaplays rapport för det första kvartalet var “helt okej” och att ledningen då var väldigt konfident kring de uppsatta målen som nu alltså slopas.

“Många blev nog tagna på sängen. Analytikernas konsensus såg ut att ligga i linje med ledningens guidning – så det kommer bli rejäla nedjusteringar”, säger Robert Oldstrand.

Vid utgången av det andra kvartalet i år väntas Viaplay ha 7,7 miljoner betalande prenumeranter enligt bolaget självt, mer eller mindre oförändrat jämfört med årets första kvartal.

Smäll för fonder

Drabbade, utöver småspararna, av dagens kurskollaps är flertalet fonder som återfinns som största ägare i Viaplay. En fond som dock sålt sitt innehav innan kollapsen är Swedbank Robur Ny Teknik. Fonden hade som mest 2% av bolaget men sålde hela innehavet i april. Roburs förvaltare kommenterar i regel inte förvaltningsbeslut, men Fredrik Stenkil som är huvudansvarig för Ny Teknik, kommenterar via presschefen Carina Sesser Nylund följande:

“Kort kan man säga att i denna marknad är en stark balansräkning centralt, vilket var en bidragande faktor i vår bedömning. Samtidigt kan vi skönja strukturella förändringar inom sport och streaming där det återstår att se vilka vinnarna blir.”

Fonder dominerar ägarlistan

Ägare Värde (Mkr) Kapital Röster Land
Norges Bank 531 7,80% 7,35% Norge
Handelsbanken Fonder 490 7,20% 6,79% Sverige
Nordea Fonder 414 6,08% 5,73% Finland
Capital Group 370 5,48% 5,17% USA
Schroders 372 5,47% 5,15% Storbritannien
Franklin Templeton 352 5,20% 4,90% USA
Didner & Gerge Fonder 283 4,16% 3,92% Sverige
Vanguard 231 3,40% 3,21% USA
Marathon Asset Management 168 2,48% 2,33% Storbritannien
Swedbank Robur Fonder 154 2,27% 2,14% Sverige
Lannebo Fonder 142 2,08% 1,96% Sverige
Carnegie Fonder 142 2,08% 1,96% Sverige
Livförsäkringsbolaget Skandia 140 2,05% 3,64% Sverige
BlackRock 111 1,63% 1,53% USA
Melqart Asset Management 109 1,60% 1,51% Storbritannien
Rye Bay Capital LLP 96 1,41% 1,33% Storbritannien
Harris Associates 86 1,27% 1,20% USA
Öhman Fonder 83 1,22% 1,15% Sverige
Skandia Fonder 80 1,17% 1,11% Sverige
Indecap AB 79 1,17% 1,10% Sverige
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB