Intervju USA
Strateg: Gyllene tillfälle att investera i USA – trots rekordskuld

I torsdags röstade USA:s representanthus igenom president Donald Trumps stimulanspaket One Big Beautiful Bill (OBBB). Paketet innebär historiskt stora skattelättnader, som delvis finansieras genom nedskärningar i offentliga utgifter, men framför allt genom en kraftig ökning av statsskulden.
Den nya budgeten väntas öka skulden med hela 3,8 biljoner dollar – i ett läge där USA:s skuldsättning redan är mycket hög. Flera politiker har riktat skarp kritik mot finansieringen.
Kontroversiell finanspolitik
Laura Cooper är ansvarig för makrokredit och arbetar som global investeringsstrateg på investmentbolaget Nuveen. Hon menar att det budgetunderskott man kan se i USA just nu är ovanligt för konjunkturen.
“Förra gången underskottet var så här högt var arbetslösheten ungefär dubbelt så stor”, säger hon över länk från ett sommarvarmt New York.
Enligt Nuveens beräkningar kan budgetunderskottet nå 7% av BNP till 2028. Det kan få tydliga konsekvenser för marknaden, inte minst genom att pressa dollarn och öka riskpremien på amerikanska statsobligationer.
Amerikansk potential
Med allt större turbulens på de globala marknaderna har det skett en flykt från amerikanska tillgångar som tidigare ansetts säkra. Laura Cooper tycker inte att investerare borde sälja alla innehav i USA – tvärtom.
“Berättelsen om att ‘USA:s exceptionella tillväxt är över’ är överdriven. Fundamentan, särskilt inom tekniksektorn, är fortfarande stark”, säger hon.
Hon menar att USA har en unik kombination av innovation, djup kapitalmarknad och stark infrastruktur – vilket gör landet fortsatt attraktivt för investerare.
Medvind för marknaden
Amerikanska ekonomin har genomgått en turbulent vår men fortsätter att visa styrka, framförallt i form av opåverkade arbetslöshetssiffror och aktieindex som går bra. Börsen har redan tagit igen det historiska tapp som utannonseringen av tullarna innebar i april.
Varför framstår ekonomin som så motståndskraftig trots det skakiga världsläget?
“Marknaden tenderar att fokusera på en sak i taget, och just nu är det potentiella räntesänkningar från Fed – vilket ger medvind för marknaden”, säger Laura Cooper.
Dessutom finns det många starka techbolag i USA som hon tror kommer att gå bra framåt och driva en stor del av den amerikanska börsen.
Investeringsläge i Italien
Den amerikanska statsskulden rusar – men vad händer i Europa? Laura Cooper menar att den europeiska statsskuldsmarknaden är fragmenterad. Vissa mer perifera länder har skuldnivåer som oroar, medan exempelvis Tyskland är mer stabilt.
Under våren har Tyskland annonserat att de frångår sin tidigare skuldbroms. Det har skapat stor investeringskapacitet i infrastruktur och försvar – något Laura Cooper tycker är positivt.
“Så länge tillväxten finns där, kan skulden växa.”
Hon ser dessutom investeringspotential i andra delar av Europa. Exempelvis tror hon att italienska statsobligationer kommer ge en bra avkastning framåt.
Hur ska investerare navigera i marknaden?
“Man bör ha en aktiv strategi och inte bara följa rubrikerna. Vissa högkvalitativa bolag tenderar att dras med i breda börsfall, vilket skapar mycket attraktiva köplägen för investerare.”
Hon fortsätter:
“Jag ser det därför som ett gyllene tillfälle att investera, särskilt om man fokuserar på långsiktiga strukturella trender som AI, energiefterfrågan och omställningen till nettonoll.”
Trump, tullar och Fed på paus
Det är inte bara stora budgetunderskott som präglar världsmarknaden utan imorgon, den 9 juli, löper den ursprungliga förhandlingsfristen på de amerikanska tullarna ut.
USA och EU står fortfarande utan ett färdigt avtal och Laura Cooper tror att tullpausen kommer förlängas tills parterna når en överenskommelse.
Den generella tullnivån kommer dock fortsatt vara högre än innan Trump inledde sin andra mandatperiod. Nuveen spår att den landar på 10%.
Högre statsskuld och potentiellt tullkrig kan få oväntade effekter på amerikansk ekonomi – något som Federal Reserve försöker förutse innan de agerar med sin räntepolitik.
Därför menar Laura Cooper att det inte kommer komma några räntesänkningar från den amerikanska centralbanken inom kort.
“Fed kommer fortsätta avvakta och bedöma inkommande data innan de sänker räntan. Vår prognos är att nästa sänkning sker först i september.”
Läs mer:
EU uppges redo att acceptera tullar på 10% från USA
Lättare regler för banker ska rädda amerikanska obligationsmarknaden
Powell bekräftar: Fed hade haft en lägre styrränta om Trump avstått från tullar
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.