Eon och ABB lägger vätgas i malpåse

Eon skjuter upp satsningen på grön vätgas. Bolaget drar sig både ur ett 20 MW-projekt och utvecklingen av vätgaspipelines tillsammans med ABB.
vindkratensgeografi - 2025-07-07T225251.753
E.ON. och ABB lägger ner sina vätgassatsningar. Höga elkostnader och begränsad efterfrågan uppges vara huvudorsakerna. Foto: TT.

Det tyska energibolaget Eon lägger vätgasen i malpåse. Bolaget har precis avbrutit ett 20 MW-projekt för grön vätgas. Man har dessutom lämnat ett utvecklings-konsortium för pipelines. Enligt uppgifter från nyhetssajten Hydrogen Insight har Eon nu gjort en nedprioritering av storskalig vätgas.

Förstudie i oktober

Så sent som i oktober förra året gav Eon företaget Andritz i uppdrag att ta fram tekniska förstudier för sitt 20 MW stora HydroHarbourEssen-projekt.

Hela branschen, inklusive Eon, pekar nu på svåra marknadsförhållanden för vätgas. Elkostnaderna är höga och efterfrågan på vätgas tar inte fart. Osäkerhet kring regelverk och politiska villkor lyfts också fram som en viktig orsak.

Projektet avbröts och samtidigt har H2.Ruhr-pipelinen — där även Enel, Iberdrola, ABB och SAP ingick i utvecklingskonsortiet — officiellt lagts ned.

Vätgasproblem världen över

Många vätgassatsningar har lagts ner under det senaste året. Häromveckan aviserades att Australiens största vätgasprojekt är på väg mot kollaps. Satsningen skulle kosta totalt 17,2 miljarder AUD och leda till närmare 9000 arbetstillfällen.

Nyligen gick dessutom danska Green Hydrogen Systems i konkurs.

När det kommer till stålproduktion med vätgas har såväl ThyssenKrupp som ArcelorMittal bromsat sina satsningar – trots miljardstöd.

Läs mer:

Australiens största vätgasprojekt på väg mot kollaps

Stålveteranen: tror alla européer tvekar – utom Stegra

ThyssenKrupp kan komma att skrota grönt stålprojekt

LKAB bromsar Hybrit – här är tio vätgasbubblor 2024

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.