Exxon tynger Wall Street

Kurserna på New York-börserna inledde lägre på torsdagen i spåren av lägre oljepriser och ökad riskaversion. Det tekniktunga Nasdaq-indexet fortsatte däremot marginellt högre.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.02 ned med 0,5 procent till 17.396. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,3 procent till 2.093 medan Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 2.093.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 1 punkt till 2,08 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad vid 2,70 procent.

En talesperson för det tyska finansdepartementet uppgav på eftermiddagen att Tyskland inte anser att det grekiska förslaget varken lever upp till kraven i räddningsprogrammet eller till de kriterier som eurogruppen kommunicerade i måndags.

Nyheten om Grekland överskuggade det duvaktiga beskedet från Federal Reserves FOMC-protokoll som kom in sent på onsdagen.

Oljepriserna fortsatte att falla under torsdagens handel, efter att ha tappat rejält även under onsdagen. Bidragande till prispressen var stigande oljelager i USA enligt branschstatistik från API. Den officiella veckostatistiken väntas klockan 17.00.

Energisektorn tyngde indexen och bland oljebolagen noterades nedgångar för bland annat Exxon Mobil med 1,9 procent. Chevron backade 2,2 procent.

Transocean, ägare av världens största oljeriggsflotta, backade 3,9 procent efter att analytiker bedömt att bolaget behöver göra mer för att hantera oljeprisfallet än att kapa sin utdelning med 80 procent.

Wal-Mart rapporterade före öppningen. Konsensusförväntningarna för det justerade resultatet per aktie överträffades men prognosen framåt var däremot lägre än väntat. Aktien backade 2,5 procent.

Trädgårdsbolaget Toro klippte till med ett högre än väntat resultat och en höjd helårsprognos. Marknaden sänkte ändå aktien med 1,1 procent.

På makrofronten kom veckosiffran över nya arbetssökande i USA in på 283.000. Marknaden hade räknat med att antalet skulle uppgå till 290.000.

Efter öppningen kom Philly Fed-indexet för februari in på 5,2 mot väntade 8,2. Ledande indikatorer, som är ett sammanfattande index, steg med 0,2 procent i månadstakt i januari. Väntat var en uppgång med 0,3 procent.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.