Fastighetsmarknaden fortsatt urstark

Transaktionsvolymerna på fastighetsmarknaden är fortsatt kvar på historiskt höga nivåer trots coronakrisen skriver Newsec i sin halvårssummering.
Bostadspriser, fastighetsfond
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fastighetsrådgivaren och förvaltningsbolaget Newsec skriver i sin halvårssummering att transaktionsmarknaden för svenska kommersiella fastigheter under första halvåret 2020 inte skadats nämnvärt av coronakrisen.

”Att det skulle råda stiltje på den svenska fastighetsmarknaden stämmer inte, vi ser en urstark avslutning på det första halvåret 2020. Newsecs prognos är dessutom att helåret kommer att gå till historien som ett av de tre starkaste genom tiderna, med en totalvolym omkring 170 miljarder kronor”, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

De underläggande drivkrafterna på fastighetsmarknaden verkar inte vika sig för pandemins ekonomiska snålblåst. Att det fortfarande råder lågräntemiljö gör fastigheter till ett attraktivt tillgångsslag jämfört med värdepapper, enligt rådgivaren.

”Allokeringen till fastigheter som investeringsslag ökar och just nu ser vi ännu mer kapital i systemet som söker avkastning,” säger Max Barclay.

Men även om fastighetsmarknaden är fortsatt mycket stark skriver Newsec att den förändrats. Under det första och andra kvartalet 2020 har det skett fler transaktioner under 500 miljoner kronor, men färre i miljardklassen. 17 miljardaffärer gjorts under årets första sex månader, och totalt sett har snittstorleken på transaktionerna har blivit mindre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets