Fastighet Intervju Fastighetsmarknad
ESG-fastigheter är det nya svarta för investerare: ”Lockar mer kapital än någonsin”

Under första kvartalet fortsatte transaktionsvolymerna på den svenska marknaden att öka – drivet av större affärer. Jämfört med samma period förra året har de totala transaktionsvolymerna mer än fördubblats.
“Vi ser ett stort intresse från alla typer av investerare, både internationella kapitalförvaltare och svenska institutioner, men även noterade fastighetsbolag”, säger Erik Nyman analyschef på JLL.
“Och det bästa är att det inte handlar om enbart en typ av fastighet eller region, utan marknaden sprider sig över landet och till flera segment.”
Mer kapital till hållbarhet
Ett av de tydligaste tecknen på hur marknaden förändras är hur mycket mer kapital som nu går till hållbara fastigheter. ESG-faktorer (miljö, socialt ansvar och företagsstyrning) har blivit det nya svarta, både för investerare och fastighetsutvecklare.
“Fastigheter med låg energiförbrukning och hållbara byggmaterial lockar mer kapital än någonsin”, säger Erik Nyman och fortsätter.
“Många investerare idag bryr sig inte bara om avkastning, utan om att också göra en positiv inverkan på planeten.”
Kontorssektorn kämpar – vissa segment klarar sig
Kontorsmarknaden däremot har fortsatt att brottas med utmaningar, inte minst för att många företag har valt att permanenta distansarbete. Men det är inte nattsvart överallt.
“Det är klart att kontorsmarknaden är i förändring, men vi ser en klar polarisering”, förklarar Erik Nyman.
“De som investerat i flexibla, hållbara och välbelägna kontor där folk faktiskt vill vara, de går bra”, säger han.
Det är just de “rätta” kontorslokalerna som efterfrågas, med bra läge och flexibel design som kan locka tillbaka företag. Men de som inte har förnyat sig kan få det tufft framöver.
Geopolitik och handel – osäkerhet som påverkar
Även om den svenska marknaden går bra, skapar globala händelser fortfarande oro. Geopolitiska spänningar, som USA:s handelskrig och nya tullar, gör att marknaden är i ständig rörelse.
“Direkt påverkan på fastigheter från tariffer är begränsad, men de makroekonomiska konsekvenserna av handelshinder kan ge större effekter,” säger Erik Nyman.
Han fortsätter:
“Vi ser fördröjda beslut och tvekan att investera i vissa områden, och kanske en förändring i efterfrågan på lokaler beroende på vart tillverkning sker.”
Många investerare håller nu på att tänka om gällande lokaliseringsstrategier och vilken typ av fastigheter de ska satsa på, i takt med att både politiken och marknaden förändras.
Framtiden: Selektivitet är nyckeln
Trots den osäkerhet som präglat marknaden de senaste åren finns det alltså fortsatt ljus i tunneln.
“Återhämtningen på fastighetsmarknaden är definitivt på gång, men det kommer vara en långsiktig och selektiv process. Hållbarhet och teknik kommer vara de avgörande faktorerna för långsiktig framgång”, säger Erik Nyman
Och när det gäller den globala ekonomin, kan vi förvänta oss ytterligare förändringar. Räntorna har redan börjat stiga och obligationsmarknaden har sett större spreadar de senaste veckorna. Det betyder att investerare kan bli mer försiktiga, särskilt med riskfyllda projekt.
“Det är helt klart ett läge att hålla ett öga på, särskilt för dem som funderar på att satsa på mer osäkra investeringar”, säger Erik Nyman.
Läs mer:
På utdelningsjakt i enfastighetsbolagen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer