Fem köpvärda energiaktier

Merrill Lynch listar fem aktier som kan ge bra avkastning i en sektor som annars har haft ett tufft halvår på börsen.
Fem köpvärda energiaktier - olja-raket-700_binary_6842514.jpg

Energisektorn har, till skillnad från de allra flesta andra sektorer, haft ett jobbigt första halvår 2017 på de globala aktiemarknaderna.

Branschen som helhet har backat hela 13 procent på USA-börserna under 2017, rapporterar sajten 24/7 Wall Street.

Nu när oljepriset tycks vara på väg uppåt, åtminstone på lite längre sikt, och när den bränsleintensiva sommarsäsongen börjar är det dock inte en helt dum idé att placera i energiaktier, menar 24/7 Wall Street.

Nyhetssajten har därför gjort en genomgång av Merrill Lynchs köprekommenderade aktier och där funnit fem intressanta energiaktier som kan ge bra avkastning under andra halvan av 2017.

Den första aktien som Merrill Lynch köprekommenderar är det amerikanska olje- och gasföretaget Chevron. Bolaget har traditionellt sett höga utdelningar och förväntas växa 5 procent årligen de kommande åren enligt analytiker. Aktien stängde på 103,82 dollar på torsdagen. Merrill Lynch har satt riktkursen till 120 dollar.

Exxon Mobil, världens största olje- och gasföretag, är ett annat bolag som köprekommenderas. Merrill Lynch höjde nyligen sin rekommendation för aktien till köp då banken anser att bolaget har stora möjligheter att bibehålla sin höga utdelningsnivå trots de nuvarande låga oljepriserna. Dessutom pekar man på det faktum att det är ett bra sätt att vara med på en eventuell uppgång i oljepriset så småningom. Aktien stängde på 80,12 dollar på torsdagen och Merrill Lynch har satt riktkursen 100 dollar.

Det tredje bolaget som köprekommenderas är Energy Transfer Partners. Bolaget är framförallt aktivt inom transport av naturgas. Bolagets utdelning är, enligt 24/7 Wall Street, ”massiv”. Aktien stängde på 20,33 dollar på torsdagen. Merrill Lynchs riktkurs är satt till 28 dollar.

Ett fjärde bolag som Merill Lynch rekommenderar är Haliburton, som erbjuder produkter och tjänster till energisektorn. Bolagets aktie har tappat hela 25 procent sedan januari i år och har nu alltså en uppsida som gör den köpvärd enligt banken. Aktien stängde på 42,02 dollar på torsdagen. Merrill Lynch har satt riktkursen 48 dollar.

Valero Energy, som äger 13 raffinaderier i USA, Kanada och Europa, är det femte och sista bolaget i energisektorn som Merrill Lynch köprekommenderar. Även denna aktie menar banken är en bra placering för den som vill haka på en eventuell uppgång i oljepriset. Aktien stängde på 66,46 dollar på torsdagen. Merrill Lynchs riktkurs är satt till 86 dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.