För stora för att få falla
Banksektorn har de senaste årtiondena genomsyrats av globalisering och konsolidering, pådrivet av avregleringar. Finanskrisen 2008–2009 kunde ha blivit epokens slut. Felspekulationer kombinerat med sammanlänkning hotade att blottgöra insolvens runtom i systemet.
I stället valdes ”moral hazard”-vägen: systemet lappades ihop via politikens räddningspaket till enskilda banker kombinerat med oöverträffat likviditets- och tillgångsköpstöd från större centralbanker. I stället för att ta itu med universalbankers investmentrisker tilläts flera investmentbanker få göra dem sällskap, som reglerade banker med centralbanksbeskydd.
Finansstabilitetsorganet Financial Stability Board (FSB) listar numera globalt systemviktiga banker, så kallade G-SIB:er (Global Systemically Important Banks). I november ströks Nordea samt brittiska RBS medan franska BPCE blev nytillskott. Därmed finns nu totalt 29 banker på G-SIB-listan.
Med vetskap att de sannolikt är för stora för att tillåtas fallera tvärt kan pragmatiska investerare studera dessa globala bankkolossers nyckeltal i tabellen. Noterbart är generellt återhållsamma börsvärderingar, med gott om ensiffriga p/e-tal samt rabatter mot bokfört värde (p/b under 1). Inte minst värderingsförväntningarna på kinesiska storbanker är låga.
Europas globala bankjättar har samtidigt generellt långt till anständig kapitalförräntning (roe), men de värderas också därefter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.