Förnyad virusoro väntas tynga börsen

Stockholmsbörsen går mot en negativ öppning på fredagen. Virusoron har ånyo ökat, vilket har märkts på Asienbörserna som backar på fredagen.
Förnyad virusoro väntas tynga börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

På svensk arena har bland andra Skanska, Saab och Mekonomen kommit med bokslutsrapporter. Värt att notera är också att Sampo har sålt sitt innehav i Intrum.

Terminerna för de ledande Europabörserna låg på minus 0,2 procent med omkring en halvtimme kvar till öppning.

Förhandeln hos IG visar även på en nedgång med 0,2 procent för Stockholms OMXS30.

Torsdagens USA-börser tog fasta på att Kina lovat halverade tullar på amerikanska importvaror till ett värde om cirka 75 miljarder dollar. Indexen stängde 0,3-0,7 procent upp.

I Asien syntes däremot nedgångar över hela linjen. Hongkongbörsen gick ned 0,8 procent medan Tokyobörsens Nikkei 225 dock visade en mindre nedgång om 0,2 procent.

USA:s regering har öppnat för att genomföra direktinvesteringar, i form av att köpa kontrollposter, i Ericsson och Nokia eller bådadera. Åtgärden ska bidra till att mota bort kinesiska Huawei. Uttalandet, som kom sent under torsdagen, väntas behandlas vidare i fredagens handel.

Finländska Sampo har sålt hela sitt innehav i Intrum om 6,9 miljoner aktier till en pris om 272 kronor i den transaktion som aviserades på torsdagskvällen. Intrumaktien stängde på drygt 286 kronor på torsdagen och det innebär att rabatten i transaktionen blev 5 procent.

På rapportfronten presenterade byggbolaget Skanska ett rörelseresultat på 2.453 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Väntat var 2.671 miljoner kronor, enligt Infronts snittestimat. Resultatet påverkades negativt av goodwillnedskrivningar om 467 miljoner kronor hänförbara till byggverksamheten i Storbritannien och norsk bostadsutveckling.

Försvarskoncernen Saabs rörelseresultat blev 1.198 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket var lägre än snittestimatet om 1.372 miljoner kronor, enligt Infront. Orderingången kom däremot in över snittförväntningarna.

Bilservicebolaget Mekonomen kvartalsresultat var svagare än väntat, men bolaget återupptar utdelningen med ett förslag om 0:50 kronor per aktie för 2019.

Andra som lagt fram kvartalssiffror på morgonen är Atrium Ljungberg, ÅF Pöyry, Gunnebo, Sagax och Duni.

Immunicum presenterade under torsdagskvällen uppdaterad överlevnadsdata för Mereca-studien vid behandling av spridd njurcancer med läkemedelskandidaten ilixadencel. Bolaget kan fortfarande inte redovisa någon medianöverlevnad, som var ett av de primära målen i studien. Överlevnaden i behandlingsarmen med ilixadencel var 54 procent i december 2019 jämfört med 37 procent för patienter i behandlingsarmen med sunitinib.

I Norden kan nämnas att norska sportkedjan XXL gjorde en större lagernedskrivning och presenterade ett sämre resultat än väntat. Januari har också börjat svagt för kedjan.

Från Finland rapporterade Finnair ett resultat som överträffade förväntningarna.

Tele2 har höjts till köp (behåll) av Handelsbanken, som också har dragit upp riktkursen till 172 från 152 kronor, klart över torsdagens stängningskurs för Tele2 på 144:45 kronor.

Fredagens makroagenda innehåller svensk hushållskonsumtionsstatistik för december från SCB. Den tyska agendan bjuder på bytes- och handelsbalans för samma månad. Inte minst så väntas även tysk liksom fransk industriproduktion under fredagen. På USA-agendan är sysselsättningsrapporten för januari fredagseftermiddagens stora begivenhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.