Förtroendet för Astra Zenecas vaccin rasar i Europa

Förtroendet för läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin rasar i stora europeiska länder som Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en undersökning från opinionsundersökningsföretaget YouGov.
Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: Johan Nilsson / TT
Redan i slutet av februari visade opinionsdata i Europa att det fanns en större skepticism mot Astra Zenecas vaccin än Pfizers och Moderna.

YouGovs undersökning, som omfattar 8 000 personer, visar att mer än hälften av de tillfrågade i ovanstående länder anser att vaccinet nu är osäkert.

I Tyskland uppgav 55% att vaccinet inte är säkert och mindre än en tredjedel bedömer att det är säkert. För Frankrike, där vaccinet sedan tidigare inte är populärt, är motsvarande siffra 61%. I Spanien och Italien, som tidigare visat förhållandevis starka siffror, uppger parterna nu 38 respektive 36%.

I Storbritannien där man använt vaccinet väldigt mycket sedan i januari uppger 77% att det är säkert. Det ligger nästan i linje med Pfizers tal om 79%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.