Förvärv lyfter aktien

Christian Berner Tech Trades storförvärv i fjol framstår som ett riktigt fynd. Affärsvärlden bedömer att aktien har mer att ge.

KÖP I mitten av maj i fjol, i nummer 20/2018, köprekommenderades teknikhandlaren Christian Berner Tech Trade. Affärsvärldens bedömning var att förvärvet av välskötta pump- och värmeteknikbolaget Zander & Ingeström (Z&I) inte hade prisats in. Knappt ett år senare har det visat sig att Z&I-förvärvet blivit bättre än vi räknat med, vilket lyft Christian Berner-aktien med 36 procent på en i princip stillastående Stockholmsbörs.

Vid förvärvstillfället hade Z&I summerat 2017, ett år då bolaget omsatte 124 miljoner med ett rörelseresultat på 16,4 miljoner. I fjol landade omsättningen på 149 miljoner och rörelseresultatet på 32 miljoner – och då exklusive januari och februari, eftersom förvärvet konsoliderades 1 mars i fjol. Räknat på helåret kan det antas att förvärvsmultipeln, ev/ebit, faller under 4,0 inräknat den tilläggsköpeskilling på 15 miljoner som Christian Berner ska betala i år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här