Fyra flaggor i Fineparts företrädesemission

Verkstadsbolaget Finepart Sweden genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 10 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i Fineparts företrädesemission - Finepart VD Lars Darvall
Finepart Swedens styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 31 juli. Till vänster VD Lars Darvall. Foto: Finepart Sweden

Finepart Sweden har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 10 Mkr brutto.

Kapitalet ska användas till att stärka balansräkningen och till att kunna möta en ökad efterfrågan som Finepart ser framför sig.

Bolaget ser tecken på att marknaden för mikrovattenskärning är på väg att återhämta sig efter en period som präglats av återhållsamma kunder.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen.

Feltänkt finansiering

Vad som är rimlig eller fel sorts finansiering är en bedömning från fall till fall. Ofta är det fel finansiering när en nyemission är alldeles för liten för att räcka en meningsfull tid. Det är också ofta fel om det är osedvanligt krångliga villkor. Det kan också handla om att fel slags värdepapper emitteras. Exempelvis när bolag utan stabil lönsamhet emitterar konvertibler eller preferensaktier.

Av de 10 Mkr Finepart vill ta in väntas 4 Mkr gå till kvittning av skulder samt 2,5 Mkr till kostnader för emissionen och det brygglån bolaget säkrat. Kvar blir 3,5 Mkr.

Finepart är mer eller mindre beroende av att den potentiella övertilldelningsemissionen på upp till 5 Mkr nyttjas, för att ha sitt rörelsekapitalbehov säkrat för en meningsfull tid framöver. Åtminstone förutsatt att bolaget inte upplever ett rejält uppsving i affärerna framöver.

Fineparts VD Lars Darvall kommenterar:

“Maskinleveranser och emission stärker likviditeten. Vi ser ökad marknadsaktivitet, vilket bekräftar att tajmingen är rätt. Emissionen förbättrar rörelsekapital och finansiell ställning – avgörande för att möta efterfrågan och agera offensivt i försäljningen.”

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Finepart ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom kort. Det bekräftas av att bolaget har tagit upp ett brygglån inför emissionen.

Lars Darvall kommenterar:

“Det stämmer att ett likviditetsbehov föreligger. Tanken med brygglånet är att säkerställa kortsiktig likviditet för att kunna hålla fortsatt fokus på tillväxt och kunddialoger utan avbrott även på kort sikt.”

Hög emissionskostnad

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Finepart anger de bedömda transaktionsrelaterade kostnaderna till 2,5 Mkr. Det inkluderar kostnader relaterade till brygglånet om 0,4 Mkr, vilket vi inte räknar som emissionskostnader. Emissionskostnaderna uppgår därmed till 2,1 Mkr, vilket motsvarar 20,9% av emissionsbeloppet och är högt nog för att en flagga ska hissas. Kostnaderna kan bli lägre om garanter väljer att få sin ersättning i units. I så fall betalar aktieägarna ändå indirekt via utspädning.

Lars Darvall kommenterar:

“Transaktionskostnaderna bedöms vara marknadsmässiga, garantiersättningen är upphandlad på armlängds avstånd.”

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Finepart har mottagit garantiåtaganden om 9,5 Mkr (94,7% av emissionen). Åtagandena är bra på så sätt att de säkerställer att emissionen tecknas fullt ut. Mindre bra är den höga garantiersättningen på 15% kontant eller 20% i units, av garanterat belopp. Vi hissar därför en flagga.

Lars Darvall kommenterar:

“Ersättningsnivåerna speglar marknadsvillkor och möjliggjorde en fullt säkerställd kapitalanskaffning i rådande klimat.”

Emissionsguiden återkommer eventuellt med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum omkring den 19 augusti. I annat fall kommer nästa artikel i anslutning till utfallet.

Läs även:

Bevakning av Fineparts nyemission inleds

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.