Gamestop-blankare ger inte upp trots massiva förluster

Gamestop-fenomenet, där privatsparare drivit ut blankar-hedgefonder genom massiva köp av aktien, har inte minskat suget för att fortsätta blanka aktien. Det visar ny data från analysfirman S3, rapporterar CNBC.
Gamestop
Foto: AP Photo/John Minchillo/TT
Faktum är att blankningen i aktien minskade med bara 8% i förra veckan. Detta samtidigt som Gamestop-aktien rusade med 400%, och är upp 1 600% under januari.

Den stora rusningen har gjort att hedgefonderna förlorat 19,75 miljarder dollar under månaden. En av storförlorarna är Melvin Capital Management som gick back hela 53% i januari. De stora förlusterna tvingade Citadel och Point72 att skjuta till nästan tre miljarder dollar för att stärka fondens finanser.

Hur Gamestop och andra aktier som varit hårt blankade fortsätter att utvecklas beror på hur mäklarna agerar. Nätmäklaren Robinhood sade att det kommer fortsätta vara restriktioner på aktier som Gamestop på måndagen. Dessa manifesteras genom att man endast får köpa en aktie samt fem köpoptioner i bolaget.

Robinhood hade dessa begränsningar på 50 bolag men har dock krympt listan till endast åtta. Förutom Gamestop finns på listan också AMC Entertainment, Blackberry, Koss, Express, Nokia, Genius Brands International och Naked Brand Group. I vissa av aktierna, så som Nokia, går det att köpa för betydligt mer än när det gäller framför allt Gamestop och AMC.