Showen 2021 är värd att minnas

Ridån börjar gå ner för året 2021. Det blev en pjäs med både drama och buskis. Afv gör en återblick till några av de mer minnesvärda scenerna.
Showen 2021 är värd att minnas - afv_personal_kollage 1200

Bilden föreställer (nästan) alla som jobbar på Affärsvärlden. Under året har vi med gemensamma krafter skrivit 8600 artiklar. Flertalet är kortare notiser om det dagliga nyhetsflödet men 2200 artiklar är Affärsvärldens unika premiummaterial. Här har vi hundratalet vardera av intervjuer, krönikor och längre reportage. Analysredaktionen har skrivit inte mindre än 658 analyser. Affärsvärldens IPO-guide har granskat 145 börsnoteringar (rekordmånga) och vi har också skrivit 375 artiklar om dessa börsnoteringar. Nedan följer en summering av året från er redaktörs horisont.

GAMESTOP, KRYPTO OCH NFT

Jakten efter snabba pengar tog sig galnare uttryck 2021 än någonsin i mannaminne. Tokigheterna kring Gamestop och Wallstreetbets tar priset. Förutom en vansinnig spekulationsbubbla så var det en helt ny subkultur med eget språk, gruppsammanhållning och egna moraliska koder. Intressant men knäppt.

Miljoner överlag rätt okunniga sparare lär förlora miljarder innan detta summeras. Men det är ändå ingenting mot vad vi lär se när kryptomarknaden på allvar går ner. Hundratals miljoner småsparare världen över har plöjt ner pengar i Bitcoin och andra “kryptotillgångar”. Eller i dess nya esoteriska form NFT.

Kan man vara säker på att kryptomarknaden går ner? Nej, krypto kanske är här för att stanna (tyvärr säger jag) men inga tillgångar kan undvika temporära nedgångar. Vid en djup och/eller lång nedgång för krypto skulle tiotals miljoner bli utblottade. Varning för sorgliga och kanske våldsamma scener.

ENERGIKRISEN

Affärsvärlden har skrivit en hel del om energimarknaden och svensk energipolitik. Samt granskat megasatsningarna på vindkraft, hybrit med mera. Där gavs en bild av läget som tyvärr rimmar rätt bra med den troliga framtida energikris vi fått en försmak av nu i vinter. Från rödgrönt håll lägger man skulden på “marknaden” för de höga energipriserna men en rimligare förklaring är nedlagd kärnkraft i kombination med politiskt styrda underinvesteringar i kraftnätet.

COVIDIOTIN FORTSÄTTER

Svenska myndigheter visade sig helt odugliga våren 2020. Men nu 2021 är det mycket som talar för att den övergripande analysen från firma Tegnell & Giesecke faktiskt var bland de bättre. Smittan går inte att stoppa utan endast bromsa och parera så att riskgrupper och sjukvård får bättre odds. Tack vare vaccin, antikroppar och mildare mutationer är nu dödligheten från Covid-19 väldigt låg i Sverige. Klickhungriga medier och makthungriga politiker talar dock tyst om detta och larmar istället om den höga smittspridningen eftersom det är maximal rädsla som ger dem klicken och maktbefogenheterna. Det är deprimerande att vi inte är klokare än så här.

OHÅLLBARA ARGUMENT

Även inom ESG-området finns det potential att höja den intellektuella nivån. Allt tyngre röster tycker att ägarna ska avsäga sig sina vinster till förmån för annat. Afv håller så klart emot.

Hållbarhet är dock en megatrend. Till stor del är det av godo men överdrifterna och missförstånden är många. Populistiska symbolhandlingar får ofta företräde framför systematiska åtgärder som har långsiktig hävstång där det gäller betyder något.

BIG TROUBLE IN CHINA?

För ett år sedan var Alibabas grundare Jack Ma helt försvunnen i tre månader. Ingen vet varför men den troligaste förklaringen är att Jack Ma hölls inlåst (förmodligen husarrest) tills dess han lovat regimen i Beijing att aldrig mer agera på tvärs med deras agenda. Det är bara en i raden av stora företag som fått rätta in sig i ledet när kommunistpartiet så krävt.

Det här är en stor sak. Haveriet i byggbolaget Evergrande är ett utslag av samma grundläggande sak. Att politik och marknad är tätt sammanvävt i Kina. Det har ofta varit oerhört effektivt men det har också stora svagheter. Antingen för Kina eller för oss i Väst som vill skydda oss mot Kina. Börsnoteringen av Volvo Cars lär bli en följetong kommande år ur just denna aspekt.

TRANSITORISK (?) INFLATION

Den makroekonomiskt klart viktigaste händelsen är att att inflationen letar sig uppåt på allvar för första gången på decennier. Afv har följt detta med stort intresse. På lång sikt ser vi en stor inflationsrisk i alla misskötta fiatvalutor, inklusive kronan, dollarn och euron. På kort sikt är vi mer agnostiska men landar ändå i rådet att man inte bör ta risker som helt bygger på ständigt låga räntor.

HÖGRE USA-RÄNTA DILEMMA FÖR ECB

USA lär vara först med att normalisera sin ränta. Det skulle också tvinga ECB till ett svårt beslut.

  1. Antingen släppa upp EMU-räntorna till gissningsvis åtminstone 3-4%. Det lär trigga en återuppväckt eurokris. Den är nämligen inte död, den är tillfälligt begravd under en stor hög av löften (”whatever it takes”) och papperspengar.
  2. Eller hålla räntan låg via QE och annan manipulation. Och då se euron falla som en sten när investerarna inser att ECB inte är på deras sida utan istället är helt i knät på det politiska etablissemanget som vill rädda EMU-projektet.
  3. Eller så växlar man upp marknadsmanipulationen till ännu ej skådade nivåer där man inte bara stödköper ännu mer (alla?) räntepapper utan även med lock och pock ”tvingar” andra investerare att inte sälja sina euros.

Minst sagt spännande!

ETT LOVANDE 2022

Ovanstående rubriker kanske har en kritisk underton. Men det händer också mycket bra i världen. Inte minst 2021 då vi kunnat vaccinera miljarder människor och ser en frustande stark ekonomi, trots allt. Det går också bra för Afv. Både intäkter och antal läsare ökar och vår lönsamhet är god. Men pengar är inte allt. Näst hälsan är det ju snarare mänsklig utveckling och samvaro som mer än något annat ger ett rikt liv. Att få jobba med Affärsvärldens fantastiska redaktion och alla andra medarbetare, frilansare och affärspartners är något jag varje dag tackar min lyckliga stjärna för.

Det är inte bara en välsignelse för mig utan även bra för alla Affärsvärldens läsare. Tack vare detta fantastiska gäng vågar jag lova att ni nästa år får ännu bättre läsning i Sveriges ledande ekonomimagasin. (Nästa utgåva i brevlådan kommer den 10 januari men på Afv.se publicerar vi nya artiklar alla börsdagar.)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor