Svenska unga män förlorade 72 miljoner i Gamestop-haussen

Svenska investerare, främst unga män, förlorade cirka 72 miljoner kronor i samband med Gamestop-haussen i början av 2021, visar en analys från Finansinspektionen.
Svenska unga män förlorade 72 miljoner i Gamestop-haussen - trader börs aktiehandel graf trading
9 av 10 svenskar som förlorade på Gamestop var unga män.

Under 2021 var det 133 000 personer i Sverige som handlade med Gamestop och AMC. Främst yngre personer stod för handeln, och nio av tio var män. Det visar en analys som Finansinspektionen gjort.

I de flesta fall handlade de för små belopp, men förlorade en stor del av vad de hade investerat. En tredjedel av de som handlade Gamestop köpte endast en enstaka aktie under
perioden.

Det var 30% fler som handlade med AMC-aktier än med Gamestop, vilket kan bero på att priset per aktie generellt sett var lägre, skriver Finansinspektionen.

Totalt omsatte svenska investerare 2,86 miljarder dollar i båda aktierna under 2021. Majoriteten av de som handlat hade sålt av hela innehavet vid årsskiftet 2021/2022.

Den aggregerade förlusten för svenska investerare i Gamestop var ungefär 72 miljoner kronor. Utfallet för handeln i AMC var totalt sett positivt med ett medelvärde på 218 dollar i vinst per person, men förlorarna var fler än vinnarna även här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets