Gamla viners värde

Affärsvärldens sommelier Björnstierne Antonson berättar om värdeökningen på viner och tipsar om veckans bästa vinflaskor.

Gamla viners värde

”…förutom min härtappade 1968 Bourgogne Rouge, så har jag även en Moët 64:a. Hur länge kan jag lagra dessa viner?”

Detta korta utdrag är taget ur bara ett av oräkneliga e-mail som jag har fått genom åren. Som sommelier och vinskribent är detta en typisk förfrågan som ständigt dyker upp. Olyckligtvis för författarna till dessa mejl så är mina svar ofta bleka och svävande. Många av dessa viner som jag ombeds ge råd om har dessvärre inte mycket dryckesglädje att erbjuda från början, eller något nämnvärt värde heller för den delen. Vilket ofta enbart är till besvikelse för ägare. Det är en nyttig läxa för alla de som har gömda och sparade flaskor undanstoppade; dopgåvor, rester från bröllopet eller andra påminnelser från andra stora ögonblick i livet.

Enbart ett ytterst fåtal av världens viner kommer att utvecklas tillräckligt med ålder och bara ett ytterst fåtal kommer att öka signifikant i värde. Vid första anblick kan detta uttalande verka helt meningslöst. Ta en titt genom inventeringslistan i vilken seriös vinkällare, även min egen, så kommer du att finna flaskor som först och främst är ämnade för lång lagring (long term ageing): klassade Bordeauxer, topplägen i Rhônes, Vintage Champagne, Grand Cru Bourgogne, Riesling från topproducenter i Mosel, Rheingau, Wachau och Kamptal, Vintage Port och liknande. Säkerligen är väl då motsatsen rimlig? Icke! Det är lätt att glömma att dessa viner är i minoritet. Den övervägande majoriteten av viner (särskilt de som överhopar hyllorna i våra Systembolagsbutiker och i världens supermarkets) där är intentionen att de är för omedelbar konsumtion. Jag tippar att 95 % av de viner som säljs på Systembolaget konsumeras inom 24 timmar efter inköpet. En eller två udda sorter kommer säkerligen att förbättras genom ett eller kanske två års lagring (short-term cellaring). Men de flesta kommer inte att göra det. Så att likt Piff och Puff lägga upp ett lager av dessa typer av flaskor under ett par år till decennier kommer enbart att leda till besvikelser.

Att välja viner för lagring

”Jag har två magnum av Taylor’s 1974 Late Bottled Vintage Port undanstoppade i en vrå i källaren. Vad är de värda och hur gör jag om jag vill sälja dem?”

Viner som kommer att förbättras och utvecklas genom lång tid i källaren (här åsyftas decennier) kommer man enbart att finna hos speciella vinkällarbutiker utomlands eller i de tre som finns i Sverige (Regeringsgatan i Stockholm, Nordstan i Göteborg, Hansacompagniet i Malmö). Här rekommenderar jag att man gör ett försiktigt och noga övervägt beslut med hjälp av vinhandlaren eller personalen i vinkällarna (caviste). Sådana viner behöver man aktivt söka efter, vilket gör att prislappen inte är obetydlig och det är av dessa anledningar som många viner helt enkelt inte är ämnade att läggas ner i en mörk vrå i våra källare eller vinskåp. Eller uppe på vinden som jag hör att en del gör!

Portvin är ett mycket bra exempel på detta. Portvin har en image av att kunna lagras väl, en image baserad på de karaktärsdrag och inneboende kvaliteter som viner från de bästa deklarerade årgångarna har. To declare a vintage, är en portvinsfirmas sätt att utse en årgång som svarar upp till sin firmas speciella stil. Det finns inga officiella Vintage-år, utan det är upp till producenten att deklarera en Vintage. Detta sker dock maximalt 3-4 gånger per decennium. Deklarerade år enligt ett tjugotal producenter: 04, 03, 00, 97, 92, 91, 85, 83, 82, 80, 77, 75, 70, 66, 63, 60. Detta är ett av de mest långlivade viner som kan produceras i världen. Detta är en exceptionell produkt ifrån ett extremt bra år, ifrån endast de bästa vingårdarna. Vintage Port mognar mycket långsamt och når troligtvis inte sin topp före sin tjugoårsdag, detta anses vara en vedertagen uppfattning hos producenterna i området. När vinet mognar på flaska mer än på ekfat så reduceras det mer, vilket ger vinet en viss fruktighet, som inte förekommer hos till exempel en Old Tawny Port.

Många, även de som inte kan speciellt mycket om vin, känner till att lägga ner portvin som en framtida gåva till ett barn eller gudbarn är en väl praktiserad tradition. En flaska LBV Port kan kosta mellan 100 och 200 kronor. Dessa viner är tillgängliga direkt från butikshyllan. Medan en Vintage Port från ett topp-år ligger på 450 kronor och uppåt vid lansering. Dessa viner handlas oftast i hellådor (internationellt). Det är inte svårt att förstå att många väljer en flaska eller två av den första snarare än den andra! Problemet är bara det att de väljer viner som kommer att dö långt innan mottagaren har utvecklat något intresse för vin! I vissa fall kanske redan innan de gått ut grundskolan…

Att försöka locka ut närmare tre decennier av källarlagring ur en LBV Port från en mycket svag årgång som 1974 är en hopplös affär. Att lagra vinet uppe på vinden är ett recept på katastrof. Viner som köps med syftet att lagras måste hanteras på ett korrekt sätt, annars kommer den inte att ha möjligheten att uppnå sin fulla potential, om den nu har någon från början. Jag har studerat vindarna i de fastigheter där jag bott och funnit att temperaturen inte sällan drar upp emot 30 grader C, även under milda, sommardagar. Vilka viner som helst som lagras under dessa förhållanden kommer att vara fullständigt odrickbara inom några få veckor. Väldigt få ställen i våra hus är lämpliga för längre lagring av vin – enbart källaren är optimal (dock inte bredvid pannrummet!). Man kan dock anpassa ett rum ovan marknivå. Eller så kan man söka efter professionella vinkällare (Vinkällaren Grappe och Magnussons Fine Wines i Stockholm, Göteborgs Vinkällare och St Markus Källare i Malmö), att hyra in sig i. Varje val kräver möda och investering och kanske ett visst mått av fanatism. Något som enbart en minoritet av oss hänger oss till.

Att välja viner som kommer att öka i värde

”…det skulle vara kalas om du kunde tala om vad följande flaska är värd, en 1967 Calvet Bordeaux Superieur…”

Många viner som utvecklas med lagring väl kommer inte nödvändigtvis att öka i värde. Portvin är återigen ett bra exempel. Under de senaste åren har jag haft möjligheten att köpa 2000 Port en primeur (fransk vinhandlarterm som avser betydelsen ungt vin, dvs ett vin som säljs innan det är buteljerat) för £30 – £40 per flaska. Har även för den delen blivit erbjuden fullt mogen Vintage Port från Fonseca och Taylor’s, redo att drickas nu, från de lysande årgångarna 1983 och 1985 för £20-25 per flaska. Jag är nöjd med detta för det innebär att jag kan dricka mogen Vintage Port (ett av livets sköna sysslor) för ett mycket resonabelt pris. Men det borde vara en angelägenhet för den som letar efter viner som kommer att öka i värde. Vad säger det nuvarande priset på årgångarna 1983 och 1985 Vintage Port om den framtida värdeutvecklingen på årgång 2000? Den bådar inte gott ur ett finansiellt perspektiv.

Enbart en noga utvald grupp med blue chip-viner ökar betydligt i värde. Mitt första val blir de fem första cruerna på Medoc-halvön och ”garagiste-viner” från den högra banken i Bordeaux (Le Pin, Valandraud, La Mondotte, La Gomerie, Le Dôme, Les Astéries, Le Carré Quinault L’Enclos, Rol Valentin, Barde-Haut, Gracia, L’Hermitage och Marojallia). Givetvis från de stora årgångarna, köpta så tidigt som möjligt för att kunna hålla investeringskostnaden så låg som möjligt. Eftersom mitt val kommer att vara en topp-årgång så förväntar jag mig en initial utgift på £1000 till £1500 per låda om 12 flaskor. Detta utan tullkostnader och moms förstås. Om du inte väljer att skeppa vinerna hem till din förvaringskällare i Sverige så råder jag att förvara vinerna i ett tullager (bonded warehouse) för att slippa de löjliga tilltagna skatterna. Denna tjänst är givetvis inte gratis utan skall tas med i en framtida kalkyl. Längre fram då vinerna skall avyttras, kanske på något av de stora auktionshusen, glöm då inte att dessa avgifter är en faktor att ta med. Men trots detta kan vinerna generellt säljas med en stilig förtjänst, ett resultat av konkurrenskraftigt bjudande från flertal intresserade parter.

Kommer en off-vintage Bordeaux Superieur (en lägre kvalitetsklassificering i Bordeaux) eller LBV Port som lagrats under sängen eller på vinden i trettio-plus år att motaga liknande uppmärksamhet och krypande smicker? Jag tror att svaret är rätt givet. Om man händelsevis inte har gjort sin läxa med fokus på lagringspotential, värde och att lagringen skett korrekt så kommer vinet efter ett par år på flaska att resultera i ett nästintill odrickbart resultat. Och utan kunskap om den specifika flaskans ursprung och lagringshistorik kommer till och med de ”säkra” korten att reduceras i värde.

Jag har kommit över lite gamla viner…..

Nästa gång du funderar på om den där magnumen 1977 härtappad Bordeaux som du fann i ett hörn av dina föräldrars källare, överväg dessa följande enkla frågeställningar:

1. Enbart en minoritet av världens viner klarar lagring (till och med än färre kommer faktiskt att bli bättre).

2. Enbart en liten del av denna minoritet ökar i värde under den tid då de mognar på flaska. Det behövs framför allt två kriterier för att detta skall ske: kunskap om den specifika flaskans ursprung och lagringshistorik samt ett intresse för vinet hos auktionshusen, internationella vinhandlare och slutligen köparna.

3. Om vinet nu händelsevis inte har valts genom en noggrann urvalsprocess baserad på informationssamlande och goda råd, så betyder det dessvärre att vinet varken kommer att lagras väl eller att det kommer att öka i värde.

4. Med detta sagt, sök gärna information om vinet drickbarhet och värde – börja med att söka på sökmotorer på nätet – men förbered dig på en eventuell besvikelse.

Nedan kommer en rekommendation på objekt som följer resonemanget ovan.

Topplistan

Dricka nu
Taylor’s Quinta de Vargellas Vintage Port 1988
SB-NUMMER98217
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS149 kronor
STORLEK375 ML
PRODUCENTTaylor Fladgate & Yeatman
URSPRUNGDouro, Portgal
VINET1893 köptes Quinta de Vargellas, då denna fortfarande led av phylloxeraepedemin. Quinta Terra Feita, som försett Taylors med druvor sedan 1903, införlivades i firman 1974. Senaste tillskottet skedde 1990 med köpet av Quinta Terra Feita da Cima. Portvinskännare världen över anser också att Taylor’s intar en särställning i portvinsvärlden.
DRUVOR33% Tinta Roriz, 33% Touriga Francesca, 34% Touriga Nacional.
KARAKTÄRKraftfullt parfymerad näsa med svartvinbär, fikon, lakrits och anis med en kryddig attack. Rikt koncentrerad som ren puré av svarta vinbär. Fyllig med massor av fruktaromer och duktigt med tanniner. Fin längd och delikat. Ett monumentalt vin!
GASTRONOMIGastronomi och gastronomi, jag förknippar oftast portvin med och julen. Men en lugn stund med ett riktigt fint rökverk under resten av året till ett moget portvin är njutbart intill gränsen vad som är möjligt; varför inte en garre som skrämmer, Partagas Luisitanias i formatet Churchill. Ungt portvin balanserar den sköna komplexitet som cigarren erbjuder under ”the golden third”

lagras
Taylor’s Vintage Port 2000
SB-NUMMER87967
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS405 kronor
STORLEK375 ML
PRODUCENTTaylor Fladgate & Yeatman
URSPRUNGDouro, Portgal
VINETEnligt vissa uppgifter grundades firman så tidigt som 1692, av vissa anses året vara 1790. Men man är ense om att grundaren var Job Bearsley. Under årens lopp tillkom det en del partners -1816 – Joseph Taylor, 1837 – John Fladgate, 1844 – Morgan Yeatman. Firman, kallad Taylor´s i dagligt tal och text, hann med 21 namnbyten under denna tidperiod. 2000 var en riktigt bra årgång i Douro, den ser ut att bli den bästa sedan 1994.
DRUVOR 33% Tinta Roriz, 33% Touriga Francesca, 34% Touriga Nacional.
KARAKTÄRMörk färg med violettröd nyans. Stor mycket angenäm och intensivt fruktig med antydan till choklad och nötter, varma körsbär och kryddiga toner. Söt, ung smak med inslag av russin, torkade frukter, mycket krydda och en elegant syra bakom. Mycket bra smakrikedom och härlig lång eftersmak.
GASTRONOMIVällagrad och vältempererad Colston Basset Stilton från Derbyshire.

Dricka nu
Château Haut-Brion 1985
SB-NUMMER99804
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS5000 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTChâteau Haut-Brion
URSPRUNGPéssac-Lèognan, Bordeaux
VINETNummer 1 av ’the big five’! Allttid stor, levererar alltid! Mitt självklara val om jag bara får ta med mig ett vin till den öde ön.
AKTUELLA INTERNATIONELLA PRISERmellan 4 000-6 500 kronor.
DRUVOR45 % Cabernet Sauvignon, 37%, Merlot Noir, 18% Cabernet Franc.
ANDRA VINLe Bahans du Château Haut-Brion.
KARAKTÄREn sagolikt klassisk Haut-Brion som kommit upp på sin platå av mognad. Färgen är rubinröd. En väldigt komplex näsa med toner ab cederträ, torkade örter, rök och svarta körsbär. I munnen är vinet runt,, koncentrerat, medel till fylligt med en silkeslen textur och underbart välintegrerad alkohol, syra och tannin. En storhet!
GASTRONOMIFrån Lux Sthlm: Grillkryddad oxfilé från Svartådalen, krispig potatis, söt-syrat grönt och krassepåse.
LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år.

lagras
Château Haut-Brion 2005
SB-NUMMER99929
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS8327 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTChâteau Haut-Brion
URSPRUNGPéssac-Lèognan, Bordeaux
VINETVad är då lockelsen med en bra Bordeaux? De bästa vinerna från Medoc lyckas briljera med en kraft förenat med elegans och en tydlig känsla av ursprung. De klassiska aromerna av svarta vinbär, cederträ, tobak och läder är svårt att ta miste på. Markerade tanniner och en frisk syra förenat med en balanserad alkoholhalt känns väldigt välkommet vid matbordet.
AKTUELLA INTERNATIONELLA PRISERmellan 6 200-10 000 kronor.
KARAKTÄREn sensationell doft av asiatiska kryddor: rökighet, vanilj, köttig och svarta vinbär. I smaken ligger det lager på lager av bleckiga mörka frukter; plommon, russin, havssalt och värme. Detta är essensen av Péssac-Léognan; cederträt, jordigheten och den intensiva vinbärstonen. Otroligt djup, oklanderlig balans. De super mogna tanninerna går över i en yppig och sötaktig, expressiv avslutning som bara växer och växer och växer… En av årgångens största viner! Jag önskar att alla vinälskare någon gång får smaka detta fenomenala vin!
DRUVOR56% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 5 % Cabernet Franc.
GASTRONOMIEntrécôte double med sauce vin de marchand (rödvinssås baserad på oxbuljong, rödvin och oxmärg).
LAGRINGSPOTENTIAL25-40 år

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.