Gammal dansk möter motvind

Danska industribolaget FL Smidth, med 134 år på nacken, lider av den svaga investeringskonjunkturen. Trots en halverad aktiekurs lockar aktien inte.

Vänta. Veckans graf på sidan 44 illustrerar denna vecka hur det generellt sett lönat sig att göra tvärtemot analytikerkollektivet i Ericsson. Så är det naturligtvis inte alltid, i alla bolag, men ofta finns de största kursvinnarna bland de mest ifrågasatta bolagen, ty analytiker och investerare tenderar att överreagera såväl på upp- som på nedsidan. När man träffar rätt, som vi exempelvis gjorde med köprekommendationen i Oriflame i början av februari, kan avkastningen bli fantastisk. Aktien är upp nära 170 procent sedan dess.

Ur detta motvallsperspektiv kan det vara värt att titta på ett av Danmarks allra mest ratade bolag – verkstadsbolaget FL Smidth. Bolaget följs enligt SME Direkt av tolv analytiker där fem rekommenderar sälj och sju har en neutral rekommendation. Inte en enda köprekommendation alltså. Och aktiekursen är mer än halverad sedan den senaste toppen kring årsskiftet 2010–2011. Den svaga utvecklingen förklaras av FL Smidths inriktning mot cement- och gruvbranscherna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här