Getinge i topp på oregelbunden börs

Stockholmsbörsen inledde måndagen på plus men index föll snabbt tillbaka och pendlade sedan mellan plus och minus.

Runt klockan 13.30 hade OMXS30 backat 0,2 procent till nivån 1.416. Aktier för 9,2 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På de stora europeiska börserna låg tyska DAX i Frankfurt kring -0,4 procent och CAC40 i Paris var ner 0,9 procent.

Inom storbolagsindex i Stockholm låg Getinge i topp när aktien klättrade drygt 10 procent. Drägerwerk, som vid sidan av varnar för att den globala efterfrågan på ventilatorer i och med utbrottet av covid-19 kommer att ligga över kapacitetstaket vad gäller tillverkningen av ventilatorer. Högt i topp låg också SCA, Ericsson, Assa Abloy och Atlas Copco.

Assa Abloy har fått en höjd rekommendation av Kepler Cheureux till köp (behåll). Bolaget sänkte vid lunchtid sitt utdelningsförslag.

Störst minus bland OMXS30-bolagen noterades för SSAB och ABB. Den senare handlas utan rätt till utdelningen om 8:33 kronor från måndagen och har även sänkt förväntningarna på intäkter och ebita-marginal för det första kvartalet på grund av effekterna av covid-19. ABB-aktien sjönk 7:70 kronor, alltså lite mindre än den avskilja utdelningen, motsvarande 4,3 procent. SSAB var ned 4,6 procent. Ståltillverkaren, som tidigare halverat utdelningsförslaget, meddelade på måndagen att förslaget nu helt dras tillbaka.

Nordea markets har sällat sig till de analytiker som inlett bevakning av Electrolux Professional med rekommendation köp. Riktkursen sattes till 35 kronor. Aktien var upp nästan 9 procent till 22:90 kronor.

First North-listade hälsovårdsbolaget Sedana Medical ser en ökad efterfrågan av bolagets produkt Anaconda, för inhalationssedering, som följd av covid-19. Bolaget prognostiserar en försäljningsökning om cirka 50 procent för det första kvartalet 2020 och omkring 100 procent för mars månad, jämfört med samma perioder föregående år. Aktien belönades med en uppgång på 21 procent.

Mekonomens affärsområde Meca/Mekonomen har drabbats av ett IT-intrång. Bland annat ligger Mekonomens hemsida nere. Bolaget arbetar med att åtgärda problemen. Aktien backade 2,5 procent.

I oljesektorn räknar Equinor och Lundin Petrouleum och med högre produktionsnivåer än tidigare från Johan Sverdrup-fältet. Analyshuset Arctic Securities har dock sänkt sina rekommendationer för de båda oljebolagen till sälj från köp. Oljepriserna backade markant på måndagen, vid 13-tiden var Brentterminen ned nästan 5 procent. Lundin Petroleum var ned nära 5 procent i Stockholm medan Equinor vid lunchtid hade vänt upp till lätt plus.

Nordea Market har upprepat köp för flera bolag i bettingsektorn, däribland Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media. Av de genomgångna bolagen steg Catena Media runt 15 procent och Betsson drygt 12 procent. Kindred var upp 4,2 procent. Marknaden förhöll sig mer skeptisk till Kambi som backade 1,4 procent.

I samma sektor rekommenderade tidningen Börsveckan köp av Net Ent, som steg 3,3 procent. Tidningen rekommenderade även köp för Nobia. Köksbolaget sällade sig dock på måndagen till bolagen som drar tillbaka utdelningen och aktien var ner 1,8 procent. Pandox pekades också ut som en köpvärd aktien av Börsveckan, men det hjälpte inte aktien som tappade 2,7 procent.

Börsveckan menade i veckans utgåva också att det kan vara läge att avvakta med bilsäkerhetsbolaget Veoneer och sälja Autoliv. Dagens industris analytiker lutade dock åt andra hållet för Veoneer, som tidningen anser kan vara en köpvärd aktie för den mer riskvillige. Veoneer steg knappt 6 procent, medan Autoliv var upp drygt 1 procentOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.