Getinge rusar efter rapporten

Medicinteknikaktien Getinge sköt i höjden på Stockholmsbörsen efter en stark rapport för det tredje kvartalet.
Getinge rusar efter rapporten - mattias-perjos-700_binary_6975306.jpg

Getinge bjöd på ett högre justerat ebita-resultat än vad analytikerna hade räknat med. Försäljningen var 3 procent över förväntan medan orderingången kom in i linje med förhandstipsen.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Högre vinst än väntat. Getinges justerade ebita-resultat blev 677 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019 (438 samma månader i fjol). Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett ebita-resultat om 573 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning inför rapporten.

Försäljning något över förhandstips. Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.236 miljoner kronor (5.683). Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på 6.076 miljoner, enligt Infront Data.

Order som väntat. Orderingången låg på 6.678 miljoner kronor (6.173) i första kvartalet, förväntat var 6.670 miljoner.

Fortsatt god efterfrågan. Getinge bedömer att den underliggande efterfrågan fortsätter vara god. Den organiska orderingången är enligt vd Mattias Perjos “tillfredsställande, trots tuffare jämförelsetal efter en längre period med en tillväxt som överstiger marknadens”. Underliggande efterfrågan bedöms även vara god för Americas och Surgical Workflows, där Mattias Perjos dock inte är nöjd med orderingången i det tredje kvartalet.

Oförändrade utsikter. Getinge upprepar prognosen om att nå en organisk omsättningstillväxt om 2-4 procent under 2019. Enlig Infront Data låg analytikers snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt om 4,5 procent för helåret 2019. Under januari-september ökade Getinges omsättning organiskt med 4,8 procent. Motsvarande utfall för det tredje kvartalet enskilt var också 4,8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.