Skandalerna som sänkte Trumps husbank

Jättebanken Deutsche bank är bara en skugga av sitt förflutna efter en rad skandaler. Bokpoddens gäst Lotta Dinkelspiel läser Dark Towers av David Enrich.
Deutsche Bank

”Det är en väldigt skrämmande bok, som visar finansbranschen från sin sämsta sida”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson om veckans bok Dark Towers av David Enrich, som kom ut tidigare i år i USA.

Den uppmärksammade boken beskriver Deutsche bank långa historia av skandaler. Författaren börjar med att berätta hur Deutsche Bank var en viktig del av de tyska nazisternas brott och bland annat finansierade förintelseläger. Huvuddelen av Dark Towers handlar dock om hur Deutsche i ambitionen att till varje pris bli en av världens största spelare på finansmarknaden bestämmer sig för att slå sig in på Wall Street på 1990-talet för att bli en globalt ledande investmentbank, något som skulle leda till katastrofala följder. Den tidigare så välskötta tyska banken tappade kontrollen när den amerikanska kortsiktiga girigheten tog över både kultur och ledning.

Erik Wahlin, Lotta Dinkelspiel och Erika Eliasson.

Deutsche Bank fick rejält fotfäste på Wall Street genom att 1998 ge lån till en person som ingen annan seriös bank då ville befatta sig med: Donald Trump. Sedan dess är Deutsche Bank Donald Trumps husbank.

Fakta

Bokpodden avsnitt: 32

Publiceras: Den 19 juni 06.00

Veckans gäst: Lotta Dinkelspiel, global chefredaktör för Squid

Veckans bok: ”Dark Towers: Deutsche Bank, Donald Trump, and an Epic Trail of Destruction” av David Enrich.

Sidor: 416

Utgivningsdatum: 18 februari 2020.

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

”Han lovar alla att de ska få komma till Mar-a-Lago bara de säljer hans obligationer. Men sedan har han glömt bort det. Trump lovar massa saker, som han bara struntar i”, säger veckans gäst Lotta Dinkelspiel, chefredaktör för  den globala nyhetssajten Squid.

Det som är unikt med historien om Deutsche Bank är att banken inte bara hamnat i en utan en rad skandaler, och fått miljardböter för så skilda saker som att ha manipulerat Libor-räntan, tvättat ryska pengar, sålt undermåliga bostadsobligationer för att nämna några. Utan dessutom har Deutsche-aktien, tvärt emot andra banker som kommit tillbaka, fortsatt sjunka efter finanskrisen och handlas i dag 96 procent under toppkursen år 2007.

Programledarna och Lotta Dinkelspiel pratar i podden hur det är de riktigt stora bankerna som ofta orsakar de riktigt stora skandalerna, och konstaterar bland annat att ”to big to fail”-problematiken skapar en brist på verkliga konsekvenser när något går fel. Lika så fanns länge en brist på konsekvenser om någon bröt mot Deutsche Banks interna regler.

”Det finns också något med ordet skandal som blir urtvättat. Grejer stämplas snabbt som en skandal, men det finns en enorm skala på graderna i helvetet. Jag hade inte förstått innan jag läste boken hur stor Deutsche Bank-skandalen är”, säger programledaren Erik Wahlin.

Lyssna på podden här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco