Goldman Sachs: Sälj Statoil

Investmentbanken Goldman Sachs har hittat tre köpvärda oljebolag – och ett att sälja.

Goldman Sachs rekommenderar köp av italienska Eni, holländska Royal Dutch Shell och franska Total. Däremot får den norska oljejätten Statoil rekommendationen sälj, skriver TDN Finans och hänvisar till en sektoranalys från investmentbanken. Riktkursen för Statoil sätts till 135 norska kronor. Vid lunchtid på tisdagen stod aktien i 149,50 kronor.

När det gäller Statoil anser Goldman Sachs att oljebolaget har gjort betydande kostnadsbesparingar och att projektportföljen, med Johan Sverdrup-fältet i spetsen, är solid. Däremot understryker investmentbanken att deras vinstprognos för Statoil 2017 och 2018 beräknas bli 37 respektive 54 procent lägre än konsensusestimaten. Det beror främst på att Goldman Sachs räknar med ett lägre genomsnittspris för oljan framöver.

Goldman Sachs räknar med ett stabilt oljepris på mellan 50 och 60 dollar fatet under innevarande år. Investmentbanken tror att Opec får svårt att trycka upp priset med sänkta produktionsvolymer när de ökar i USA. Generellt har Goldman Sachs en neutral syn på de europeiska oljebolagen.

 

Bolag Rek. Riktkurs
BP Neutral 460 pence
Eni Köp 17 euro
Galp Neutral 15,5 euro
OMV Neutral 38 euro
Shell A Köp 29 euro
Shell B Köp 2 400 pence
Repsol Neutral 15 euro
Statoil Sälj 135 nok

 

Källa: Goldman Sachs/TDN Finans

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här