Handelshopp lyfter börsen

Stockholmsbörsen var upp något efter lunchtid på måndagen, i linje med USA-terminer och Asienbörser, i spåren av förhoppningar om att handelsavtalet mellan Kina och USA ska undertecknas som väntat i denna vecka.

Mest omsatta var hygienföretaget Essity och telekombolaget Ericsson som både lyfte.

Vid 14-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.790. Aktier för 7,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Essity steg 2,8 procent efter att det kinesiska mjukpappers- och hygienbolaget Vinda, som Essity äger 52 procent av, kommit med positiva preliminära kvartalsbesked.

Näst mest omsatt var Ericsson som lyfte 1,8 procent efter en köprekommendation av Citi Investment Research.

Swedish Match klättrade 1,0 procent till 532 kronor efter att ha fått sin riktkurs uppjusterad av Bernstein från 530 till 600 kronor. Längre ner i listan gick Autoliv i motsatt riktning och backade 1,7 procent.

Astra Zeneca har stängt en fas 3-studie med läkemedelskandidaten Epanova. Läkemedelsbolaget hänvisar till låg sannolikhet för att Epanova ska nå nytta för patienterna. Aktien var ned 0,5 procent.

Betsson har tecknat sitt första renodlade sportboksavtalet med speloperatören Ibet. Betsson-aktien steg 3,4 procent.

Speloperatören Kindred sjönk 5 procent till 53:64 kronor. Carnegie har mäklat en post om 4,1 procent av kapitalet till kursen 52:50 kronor.

SEB Equities har kapat riktkursen för Veoneers aktie med ungefär 60 procent till 145 kronor. Rekommendationen sänks samtidigt till behåll. Bilsäkerhetsföretagets aktie tappade 2,7 procent till 131:30.

Elanders utökade det åtgärdsprogram som tidigare aviserats och justerade historiska felaktigheter i kundprojekt. Det innebär engångskostnader på 120 miljoner kronor, utöver de 60 som tidigare kommunicerats. Aktien förlorade 3,6 procent.

Nobina steg 5 procent till 70:30 kronor. Dagens Industris analysredaktion rekommenderar köp av bussoperatören och tror att aktien kan nå tidigare toppnivå på 76 kronor inom ett år.

Awardit avancerade 5 procent efter ett avtal med en stor nordisk hotellkedja som kan innebära att koncernens omsättning ökar med 5-10 procent.

Solenergibolaget Absolicon steg 14 procent på Spotlight efter ett icke-bindande ramavtal om försäljning av en produktionslina till ett bolag på Cypern.

I årets första nummer av Börsveckan rekommenderas köp av Byggmax, Svedbergs, Coor och Cibus. Av dessa utmärkte sig Byggmax och Svedbergs som steg 7 respektive 4 procent.

På måndagseftermiddagen kommer amerikansk inflationsdata för december. På onsdag väntas de svenska inflationssiffrorna, vilka är de första sedan Riksbanken höjde reporäntan.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.