Här är aktierna som spararna tankade under måndagsraset

Under raset på Stockholmsbörsen under måndagen lockade investmentbolagen spararna hos såväl Nordnet som Avanza.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går.
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT och Nordnet.
Nordnets sparare valde under det stora raset på Stockholmsbörsen på måndagen att köpa in investmentbolag som Investor, Svolder och Kinnevik. På köplistan fanns också värmeteknikbolaget Nibe och fastighetsbolaget SBB. Det skriver DI.

Säljsidan dominerades av Astra Zeneca, följt av SCA och Apple. En till amerikansk teknikjätte, Googles moderbolag Alphabet, fanns bland de mest sålda aktierna.

”Det finns definitivt en nervositet sedan Netflix rapport, där lägre användartillväxt än väntat fick aktien att rasa rejält. Techjättarna är högvärderade men de far egentligen inte riktigt lika illa av högre ränta som andra bolag av förhoppningskaraktär. Däremot dras de med i oron ändå, när investerare vill sälja av allt vad risk heter”, säger sparekonom Frida Bratt till Dagens industri.

Även hos Avanza fanns det flera investmentbolag på köpsidan. Investor, Kinnevik, Svolder, Creades och Industrivärden var samtliga bland topp tio mest köpta aktier.

De mest sålda aktierna var SBB och Volvo Cars.

”Favoriterna Sinch och Evolution återfinns också på listan, men då de inte tappat nämnvärt många ägare ligger det nära till hands att anta att många skalar ned sina positioner och därigenom minskar exponeringen mot högt värderade tillväxtaktier som för stunden befinner sig ute i kylan”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.