Här är det lättast att få jobb

Jobben ökar inom de flesta yrkesområden, enligt Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben?".

Ingenjörer och vårdpersonal toppar listan över yrken där det är lättast att få jobb, enligt myndigheten.

Rapporten pekar på en allt starkare aktivitet bland företag som säljer tjänster till andra företag.

”Det leder till goda jobbmöjligheter för ingenjörer och it-specialister. Den starka utvecklingen av den inhemska efterfrågan ger dessutom fler jobb inom bland annat hotell och restaurang samt flera försäljningsyrken. Också inom hälso- och sjukvård, bygg och anläggning samt pedagogiska yrken stiger sysselsättningen i god fart”, skriver Arbetsförmedlingen.

I rapporten noteras samtidigt att utbildning och erfarenhet blir allt viktigare för den som söker ett arbete. Den starkaste sysselsättningstillväxten väntas inom yrken som kräver utbildning på eftergymnasial nivå. Allra svårast att få fotfäste på arbetsmarknaden har de som saknar gymnasiekompetens, uppger myndigheten.

”Trots att jobben blir fler kommer många arbetssökande att ha fortsatt svårt att etablera sig i arbetslivet. De som saknar gymnasiekompetens möter en mycket kärv arbetsmarknad. Det viktigaste rådet till ungdomar är därför att slutföra sin utbildning”, säger Håkan Gustavsson som är analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Under 2014 bedöms antalet rekryteringar uppgå till drygt 1,3 miljoner.

Sysselsättningen beräknas i år stiga med netto 41.000 personer i ålderskategorin 16-64 år, enligt en rapport från Arbetsförmedlingen som presenterades tidigare i juni.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.