Hedgefonder i kris

I början av maj stod det klart att Sveriges äldsta hedgefond, Nektar, avvecklas efter 21 år. Usel avkastning de senaste åren är orsaken till att den tidigare succéfonden kastas ut av ägarna Brummes & Partners efter 21 år. Enligt Jonas Lindmark, analyschef och redaktör på Morningstar, har 49 svenskregistrerade fonder lagts ner under de senaste fem åren – nästan en i månaden. Att hedgefonder befinner sig under press syns överallt. Den amerikanske hedgefondstjärnan John Paulson, som tjänade storkovan då han såg finanskrisen komma och satsade på att bubblan skulle brista genom att investera i så kallade kreditswappar, stänger nu sitt Londonkontor, skriver Financial Times. Paulson har blivit en symbol för var hela hedgefondindustrin nu befinner sig, i en tid då JP Morgans fond Highbridge stänger ner delar av sin business och Londons äldsta hedgefond, Lansdowne Partners, kämpar på efter flera fall av felsatsningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.