Hedgefondtoppens uttalande får Herbalife-aktien på fall

Hälsokostbolaget föll rejält efter att investeraren Bill Ackman sagt att han under tisdagen tänker presentera tunga bevis på att bolaget är en "otrolig bluff".

Bill Ackman, chef för hedgefondbolaget Pershing Square Capital Management, sade i en intervju med CNBC på måndagen att han under en presentation vid AXA Equitable Center under tisdagen kommer avslöja Herbalife som en bluff. Det skriver flera amerikanska medier.

Ackman säger sig basera presentationen på flera hundra timmar av video- och ljudinspelningar såväl som interna dokument som läckts inifrån Herbalife.

Han erbjöd även Herbalifes vd Michael Johnson en plats på första raden vid presentationen.

– Detta kommer att bli den viktigaste presentation jag har gjort i mitt liv, sade Ackman till CNBC.

Ackmans tillkännagivande fick Herbalifes aktie att falla över 11 procent under måndagen.

Uttalandet kan ses som den senaste utvecklingen i Bill Ackmans anklagelser gentemot Herbalife. Enligt hedgefondchefen är bolaget uppbyggt som ett pyramidspel och hans hedgefond Pershing Square har tagit en stor blankningsposition i Herbalife.

Efter att Ackman i december 2012 gick till generalangrepp mot hälsokostbolaget backade aktien ordentligt, den återhämtade sig dock sedan och steg rejält då amerikanske investeraren Carl Icahn började köpa aktier i Herbalife.

I våras framkom att amerikanska handelskommissionen FTC har inlett en formell undersökning av Herbalife.

Herbalifes vd Michael Johnson har bestämt förnekat Ackmans anklagelser och anklagat honom för att försöka manipulera marknaden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.