HSBC tror på rally för guldet

En återhämtning kan vänta för guldpriset, menar HSBC.

Guldet har handlats i en negativ trend sedan mitten av maj och priserna handlas nu kring de nivåer som noterades i mars 2009. Från och med årsskiftet har guldpriset fallit med 6 procent. Men det låga priset kan enligt HSBC skapa ett rally. Det skriver CNBC.

Enligt bankens prognoser kommer guldpriset att ha ökat med 10 procent fram till årsskiftet. På fredagen stängde guldpriset på 1,114 dollar per uns, men banken tror på en återhämtning till mellan 1,200 och 1,225 dollar per uns.

Orsakerna till bankens prognos är flera. Bland annat menar banken att den amerikanska centralbanken Federal Reserves väntade räntehöjning inte kommer att sänka priset, då de negativa reaktionerna på en sänkning redan är inprisat i guldpriset.

Vidare tror banken att den väntade räntehöjningen kommer att sänka dollarn, vilket i sin tur bör vara bra för guldpriset.

”Historien visar att guldpriset /…/ generellt stiger, ibland med en viss fördröjning, efter en första räntehöjning”, skriver banken.

Banken anser även att de låga priserna kommer att elda på efterfrågan på guld och att priset kommer att få stöd av fortsatta köp från centralbanker såsom Kinas centralbank PBOC. Under juli rapporterade PBOC att guldreserverna hade ökat med 57 procent från 2009.

”PBOC är en viktig centralbank med betydande inflytande. Bara det faktum att de har ackumulerat guld kan göra så att centralbanker i andra tillväxtländer tittar på att köpa guld”, skriver banken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets